Forskere skal finne ut hvorfor finnmarkinger dør tidligere enn andre

Kvinner i Kautokeino blir eldre enn kvinner andre steder i Finnmark. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB SCANPIX
Kvinner i Kautokeino blir eldre enn kvinner andre steder i Finnmark. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB SCANPIX

Gjennomsnittlig forventet levealder for menn i Hasvik er 69,5 år mot resten av landet som har 78,5 år. Nå skal forskerne finne ut hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnmarkingene har dårligere helse enn resten av landet, men studier viser at det er forskjeller også mellom befolkningsgrupper. Blant annet er forventet levealder for kvinner i Kautokeino 83,5 år.

– Kvinner i indre Finnmark lever lengst i fylket og dette er veldig interessant. Er det noen spesielle måter de lever på?

Dette er et av spørsmålene helseforsker Jorid Andersen ved UiT ønsker svar på.

Nå skal hun og flere andre forskere gjennomføre en treårig studie. Initiativet til forskningsprosjektet «Ulikhet i helse» er tatt av Finnmark fylkeskommune, melder NRK.

UiT Norges arktiske universitet, Nord Universitet og Universitet i Bergen er med på prosjektet som skal hente inn data fra den urbane kommunen Alta, kystkommunen Hasvik og den samiske kommunen Kautokeino.

– Vi skal intervjue unge voksne og eldre over 65 år. Svarene vi får skal sammenlignes med 30 år gamle helseundersøkelser og dødsårsaksregisteret fra 1987 til 1988, sier Andersen.

Les også: Vestlendingene lever lenger enn andre nordmenn

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy