Meny

SV og Ap kritiske til at ungdom med psykiske problemer må betale egenandel

Nicholas Wilkinson (SV) er en av dem som er kritisk til at unge over med psykiske problemer 18 år nå må betale egenandel for behandling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En regelendring fra 1. januar innebærer at alle over 18 år må betale egenandel for psykiatriske tjenester. SV og Ap er kritiske og ber Bent Høie rydde opp.

Helsepolitisk talsperson i SV Akershus, Nicholas Wilkinson, mener helseminister Bent Høie (H) prøver å spare penger ved å tvinge syke mennesker til å betale.

– Folk skal få den hjelpen de trenger, uavhengig av hva de tjener, sier Wilkinson. Han frykter at færre vil be om hjelpen de trenger, og mener regelendringen straffer syke mennesker.

Fram til 1. januar var alle under 30 år som søkte hjelp i Psykiatrisk ungdomsteam eller ved Barne- og ungdomspsykiatriske klinikker (BUP), fritatt for egenandel. Men ved innføringen av et nytt innsatsstyrt finansieringssystem for helseforetakene forsvant fritaket.

– Jeg tar opp dette med helseministeren og forventer at regjeringen rydder opp, sier Wilkinson.

Også stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) reagerer, og mener man ikke kan skylde på helseforetakene for endringen. Hun mener den blåblå regjeringen nedprioriterer helsetjenesten.

– Sannheten er at helseforetakene får for lite penger av helseministeren. Da blir de nødt til å ta betalt av dem som trenger hjelp, sier Kjerkol.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helsedepartementet til NTB fredag at dersom behandlingen ved BUP startet før pasienten har fylt 18 år, hender det at den fortsetter fram til fylte 23 år eller enda lengre.

– Dette vil sannsynligvis særlig gjelde behandling ved psykiatriske ungdomsteam (PUT), sier hun.

Hun sier det har vært ulik praksis ved de forskjellige poliklinikkene om hvorvidt pasienter innen barne- og ungdomspsykiatrien over 18 år har betalt egenandel eller ikke.

Helsedepartementet skal undersøke saken nærmere.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært