To av tre sier de spiser sunn frokost

Nordmenn flest er rimelig fornøyd med sunnhetsnivået på egen frokost. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nordmenn flest er rimelig fornøyd med sunnhetsnivået på egen frokost. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

66 prosent mener de alltid eller ofte starter dagen med sunn og næringsrik frokost. Ernæringsprofessor Birger Svihus håper det betyr at de faktisk spiser sunt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Orkla som viser at langt de fleste tror at de alltid eller ofte får i seg en sunn og næringsrik frokost. 18 prosent sier de spiser sunn morgenmat nå og da, mens 12 prosent svarer sjelden eller aldri.

– Det er flott at så mange sier de spiser sunt, men samtidig er spørsmålet – hva er egentlig en sunn frokost? Det kommer helt an på aktivitetsnivå og dagens matinntak totalt, sier professor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til NTB.

Han har tidligere skapt furore ved å gå ut og si at frokosten kanskje er dagens minst viktige måltid.

– Hva spiste du til frokost i dag?

– Ikke noe, sier Svihus, i likhet med 3 prosent av de spurte i undersøkelsen.

Omdiskutert

Nøkkelhullet, myndighetenes merkeordning for sunnere matvarer, er også tema i undersøkelsen. Hele 96 prosent har hørt om Nøkkelhullet. Rundt 46 prosent ser ofte eller av og til etter merket når de handler. Svihus er en av flere som har vært skeptisk til ordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å ha et nøkkelhullsmerke på en matvare betyr ikke nødvendigvis at den er sunn, noe mange feilaktig tror. Merket betyr bare at produktet oppfyller visse kriterier som gjør det sunnere enn andre alternativer i samme kategori. Det er en relativ rangering, og det skaper misforståelser, sier han.

Unge og kvinner er generelt mest opptatt av å spise sunt, sammenlignet med folk over 50 år og menn. Svihus håper de utviser litt kritisk sans og ikke bare plukker varer etter nøkkelhull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye sukker

Svihus trekker fram frokostblandinger som eksempel på en kategori der nøkkelhull ikke automatisk betyr sunt. For å få nøkkelhullsmerke, kan en blanding blant annet inneholde opptil 13 gram sukkerarter og 1 gram salt per 100 gram.

– Det er faktisk ganske mye salt og sukker. Det finnes mye annet man kan spise til frokost som hadde vært sunnere, men som ikke har fått nøkkelhull klistret på seg, for eksempel rene råvarer som egg og grønnsaker, sier Svihus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge undersøkelsen ser 19 prosent av forbrukerne ofte etter nøkkelhull på frokostblandinger. Blant unge er andelen hele 52 prosent.

– Hvis de absolutt skal spise frokostblanding, så er nok variantene med nøkkelhull mindre usunne enn de andre. Men for mange vil det nok være en bedre idé å se etter noe annet å spise, men mindre salt og mindre energi, sier Svihus.