Slakter lettbrus-myte

Illustrasjonsfoto: AP
Illustrasjonsfoto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare å drikke lettbrus med god samvittighet, mener danske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Københavns Universitet mener ifølge Politiken at det ikke finnes noen helsemessige grunner til å styre unna lettbrusen, skriver TV2.no.

I seks måneder har forskere ved Idrett og Ernæring på universitetet fulgt 60 overvektige mennesker. Deltakerne har drukket enten én liter vann, én liter lettmelk, én liter vanlig cola, eller én liter cola light.

Det er like greit å drikke et glass melk, som det er å drikke et glass lettbrus, og brus med kunstige søtningstoffer øker ikke risikoen for kreft eller diabetes, er konklusjonen.

– Våre resultater tyder på at insulinfølsomhet ikke påvirkes av å drikke brus med søtningsstoffer, sammenlignet med å drikke vann, melk eller brus med sukker. Det var heller ikke noen forskjell i vektendring. Men brus med sukker økte både fett og kolesterol i blodet, sier forsker Sara Engel til nettstedet, ifølge TV2.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor er det best å være singel

Mange har forsket på lettbrus, og sett på hvilken rolle den har når det kommer til for eksempel fedme, demens og diabetes.

– I en tid hvor antallet personer med type 2-diabetes stiger voldsomt, så er det essensielt at vi kjenner effekten - og avliver mytene - rundt spesifikke typer drikkevarer, sier professor Anne Raben, en av forskerne bak studien, til Politiken.

EUs organ for mattrygghet, EFSA, konkluderte i 2015 med at aspartam er helt trygt i normale mengder.

Les også: Flere velger vinterreise i Norge

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no