Svenske helsemyndigheter sier nei til prostatakreft-screening

PSA-tester kan indikere om man har svulst i prostata, men kan ikke vise om den er ondartet eller godartet. Mange opererer derfor unødvendig, med stor fare for bivirkninger. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
PSA-tester kan indikere om man har svulst i prostata, men kan ikke vise om den er ondartet eller godartet. Mange opererer derfor unødvendig, med stor fare for bivirkninger. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Socialstyrelsen i Sverige anbefaler ikke allmenn prostatakreft-screening ved hjelp av PSA-prøve og viser til fare for bivirkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vår vurdering er at nytten av prostatakreft-screening i dag ikke tydelig overgår de negative effektene, sier avdelingssjef Lars-Torsten Larsson i Socialstyrelsen.

– Det er fare for at screening vil gjøre altfor stor skade i form av overdiagnostisering, overbehandling og bivirkninger, sier han.

Et 20-tall eksperter har på oppdrag fra Socialstyrelsen utredet hvilken effekt det kan få om man gir alle svenske menn i alderen 50 til 70 år tilbud om prostatakreft-screening.

– Avveiningen mellom fordeler og ulemper er naturligvis vanskelig, men for å kunne anbefale screening må vi være helt sikre på at det er bra for befolkningen, sier Mia Frisk, som har ledet utredningen.

Kreftregisteret i Norge advarte i 2012 norske menn mot å ta PSA-test dersom de ikke har tegn til sykdom.

Slike tester kan indikere om man har svulst i prostata, men de kan ikke vise om svulster er godartede eller ondartede. Mange opererer derfor unødvendig og med stor fare for bivirkninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært