Store temperatursvingninger gjør at mange faller på glattisen

Underkjølt regn gir glatte fortau og veier.
Underkjølt regn gir glatte fortau og veier.

De store svingningene i temperaturene de siste ukene har ført til ekstremt glatte fortau mange steder i landet. Resultatet er en klar økning i knall og fall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når legevakta i Oslo har fått inn 48 fallskader hvert eneste døgn i januar, er det klart at også vi i forsikringsbransjen merker en oppgang i ulykkesskader. Det er gjerne snakk om hoftebrudd, men den vanligste skaden er brudd i håndledd fordi folk tar seg for idet de faller på hålka på fortauet, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Han sier det lenge har vært ekstremt glatt i Oslo og på Østlandet, mens forholdene har vært mer variable i andre deler av landet. Men også i vest kan det være skøytebane mange steder.

– Selv Bergen har hatt snø og kulde og isete hålkeføre på vei og fortau. Tryg har her registrert flere tilfeller med fallulykker, ikke minst blant yrkesaktive innen transportbransjen. Når forholdene er slik antar jeg at mange eldre velger å holde seg hjemme framfor å gå ut fordi de frykter en fallulykke på isete og hålkete fortau, sier Brandeggen.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet fra 2015 skjer det rundt 9.000 hoftebrudd i Norge årlig. 6.000 betegnes som enkle brudd, mens 3.000 er mer kompliserte. Ifølge Brandeggen koster et enkelt hoftebrudd samfunnet 235.000 kroner i snitt, mens kostnaden for kompliserte brudd kan nærme seg 700.000 kroner.

– Totalprisen for behandling og rehabilitering etter hoftebrudd er stor, i milliardklassen. For den enkelte er en billig investering å kjøpe brodder som man monterer på skoene før man går ut på hålkete fortau. Da får man et mye bedre feste og det er lettere å holde balansen, sier Brandeggen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært