Dadler trekkes tilbake også i Norge

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bama kaller tilbake iranske dadler av merket Juicy Dates. Grunnen er mistanke om hepatitt A-smitte. Dadlene er den mistenkte kilden til et utbrudd i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aktuelle dadlene er solgt i pakker på 400 gram og har best før-dato 10.06.2018. De er levert til Rema 1000-butikker i Nordland og Troms i midten av november 2017. Batch-/lotnummer er L3130429 og L3130425. Til sammen er det snakk om 13.824 pakninger, ifølge Matportalen.

Bama ber kundene om å kaste dadlene eller å levere dem tilbake til butikken.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var det tirsdag registrert 13 smittetilfeller av hepatitt A i Danmark i løpet av kort tid. Dadlene er den mistenkte smittekilden, uten at dette er slått fast med sikkerhet. Samtidig frykter Statens Serum Institut (SSI) at det kommer til å dukke opp flere tilfeller. Grunnen er det går omtrent fire uker fra man har spist infisert mat til man eventuelt blir syk med hepatitt A.

– Og vi tror at en del dansker kan ha spist dadler i jula og muligens i januar måned, uttalte epidemiolog Luise Müller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rema 1000 opplyste tirsdag til NTB at norske butikker ikke var berørt, men torsdag kom kontrabeskjeden fra Matportalen og Bama Gruppen.

Symptomer på hepatitt A-infeksjon varierer fra milde til mer alvorlige og omfatter feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diaré forekommer sjeldent. Hepatitt A gir vanligvis full restitusjon uten leverskade.

Les også:

Hepatitt tar flere liv enn aids og tuberkulose

WHO: Kun ni av 194 land holder hepatitt-løfte