Parasittveps viser vei til en kur mot Parkinsons

Parasittisk veps, Ampulex compressa, et medlem av slekten parasittvepser, som legger eggene sine i andre dyr.
Parasittisk veps, Ampulex compressa, et medlem av slekten parasittvepser, som legger eggene sine i andre dyr. Foto: Cory Campora / Flickr / CC BY-SA 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

En veps som bruker en nervegift i jakt på kakerlakker kan vise veien til en kur mot Parkinsons sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i USA vil bruke giften fra en parasittisk veps, Ampulex compressa, eller diamantvepsen, til å finne en kur mot Parkinsons sykdom.

Studien ble publisert i bladet «Biokjemi» utgitt av den amerikanske kjemiforeningen ACS.

Jakter på kakerlakker

Forskere har lenge studert uvanlige gifter, som fra veps og maur, for å finne kur mot nevrologiske sykdommer.

Parasittvepsen angriper kakerlakker. Med ett bitt i overkroppen paralyserer vepsen forbena til kakerlakken. Deretter biter vepsen rett inn i hjernen. Dette får kakerlakken til å bli letargisk - i sterkt nedsatt bevissthet og en tilstand der enhver trang til aktivitet mangler. Det gjør at vepsen kan gjøre hva den vil med kakerlakken - i dette tilfellet legger den en larve inn i kroppen på kakerlakken, som spiser den innenfra.

Ligner på Parkinsons

Forskerne mener at tilstanden kakerlakken faller i ligner på Parkinsons sykdom, og at begge skyldes en forstyrrelse i hjernecellenes evne til å produsere dopamin - en nevrotransmitter (signalstoff).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har klart å melke vepsen for giften, identifisert giftstoffene og hvordan og hvor de angriper nervecellen. De mener dette kan vise dem hva slags medisiner som kan lages mot Parkinsons for å motvirke effekten.

Én prosent av befolkningen i aldersgruppen 50-70 år utvikler Parkinsons sykdom, ifølge Norsk Helseinformatikk. Forekomsten er hyppigst hos personer over 70 år, men sykdommen kan i sjeldne tilfeller ses helt ned i 20 års alder. Hos fem til ti prosent av dem som får Parkinsons sykdom, utvikler tilstanden seg før fylte 40 år.