Bruker du plastflaskene om igjen?

Video: Derfor skal du ikke fylle vann på brukte plastflasker.

Det er ikke særlig lurt – sjekk hvorfor!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss kjøper flasker med enten vann eller brus på butikken. Når vi har drukket opp innholdet bruker vi de som drikkeflasker og fyller på med vann.

Disse flaskene er faktisk ikke til gjenbruk. Når man drikker av slike flasker flere ganger hoper det seg opp bakterier, særlig ved munnstykket.

Coca-Cola plastflasker ikke til gjenbruk

Kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg forteller at det er sterkt frarådet å vaske slike plastflasker i oppvaskmaskinen ettersom de ikke er laget til dette formålet.

– Flaskene våre er ikke laget for å brukes flere ganger, vi oppfordrer til at våre kunder panter flaskene når innholdet er drukket opp så plasten blir resirkulert, sier Talberg til Klikk.no.

Talberg understreker også at utfordringen ligger i det hygieniske. Dersom denne typen plastflasker ikke vaskes godt nok er dette en ypperlig grobunn for bakterier. Hvis flasken i tillegg har sportstut er dette en ytterligere utfordring.

Mattilsynet advarer mot å bruke emballasje dersom det ikke vaskes godt nok, mens produsentene advarer mot å vaske disse plastflaskene om igjen.

Gjelder også Ringnes

Vannflasker som Imsdal og Farris skal heller ikke brukes mer enn en gang. Kommunikasjonssjef Nicolay Brusgaard i Ringnes opplyser om at heller ikke deres flasker er til gjenbruk.

– Vi fraråder at våre kunder vasker flaskene for deretter å bruke de om igjen, ettersom de ikke er ment for dette, forteller Brusgaard.

Produsentene er altså tydelig på at deres plastflasker ikke bør vaskes og brukes om igjen.

Mange er opptatt av å få i seg nok vann, men man bør nok ty til flasker som er ment for gjenbruk.

Hva kan skje?

I følge seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann ved Mattilsynet, Eva Johanne Lillebakken, bør man alltid oppbevare næringsmidler i ren emballasje.

- Flasker og annen emballasje som skal brukes til mat og drikke må vaskes og skylles for å unngå at restene gir grobunn for bakterier, opplyser Lillebakken.

Mattilsynet presiserer at man bør følge produsentenes rådgivning på om plastflaskene tåler gjenbruk. Det skal du altså ikke gjøre med produkter fra hverken Coca-Cola eller Ringnes.

Eventuelle følger om du ikke holder det rent nok avhenger av hva du bruker flasken til. Lagringstemperatur påvirker risikoen for at bakteriene utvikler seg. Lillebakken påpeker at det viktigste er å vaske og skylle flaskene.

Bakterieparadis i plastflasker

Særlig når det er varmt og fuktig i omgivelsene formerer bakteriene seg raskt.

Seniorrådgiver Julie Tesdal Håland fra Mattilsynet opplyser om at det er svært viktig å sjekke merkingen og følge de begrensningene som følger emballasjen.

En undersøkelse utført av Mattilsynet i Vesterålen tok samleprøver fra drikkeflasker i en barnehage. Det ble påvist et så høyt antall bakterier at det var umulig å telle dem. Antallet tarmbakterier var urovekkende. De fant samme resultat da de undersøkte dette i Danmark.

Det er ikke kun plastflasker du må være påpasselig med å bruke, drikkeflasker som egner seg til gjenbruk må også vaskes grundig for å unngå bakterieforming og muggdannelse i drikkevannet.

– Forbrukerne bør unngå å bruke emballasje utover det de er ment for, understreker Håland.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden