Leger advarer: Å holde tilbake et nys kan være farlig

Det tryggeste er å slippe nyset ut, ifølge en legene bak en nylig studie. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Det tryggeste er å slippe nyset ut, ifølge en legene bak en nylig studie. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å holde tilbake et nys kan i verste fall føre til rifter i halsen, at trommehinnen ryker eller at en blodåre i hjernen sprekker, advarer leger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte velger å blokkere luftveiene når de kjenner at et nys er på vei og dermed «svelge» hele den eksplosive kraften i nyset.

Vanligvis er det ufarlig, men i enkelte tilfeller kan det vise seg å bli svært smertefullt og direkte farlig. Dette ble nylig illustrert da en 34 år gammel mann

dukket opp på legevakten i Leicester i England, med hoven nakke og ekstreme smerter.

– Pasienten beskrev følelsen av et puff i nakken etter at han prøvde å stagge et nys ved å holde seg for nesen og lukke munnen, forklarer leger i en studie publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ Case Reports.

Aktuelt: – Symptomene på influensa og kraftig forkjølelse kan være ganske like

En CT-skann bekreftet legenes mistanke: kraften fra nyset hadde revet opp baksiden av halsen. Mannen – som nesten ikke kunne svelge eller snakke – ble innlagt på sykehus, hvor han ble matet gjennom slange og gitt antibiotika fram til hevelsen og smerten ga seg. Han ble skrevet ut etter en uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å stoppe et nys ved å blokkere neseborene er en farlig manøver, og bør unngås, konkluderer legene bak studien.

I sjeldne tilfeller, har det å stagge nys ført til en tilstand hvor luft blir innestengt mellom lungene, «og til og med at en cerebral aneurisme sprekker». En cerebral aneurisme er en tilstand hvor en blodåre i hjernen har svulmet opp.