Undersøkelse: 50-50-barna sliter ikke mer enn andre barn

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Ungdom som bor like mye hos mor og far etter samlivsbrudd, rapporterer ikke om flere psykiske helseproblemer enn dem med foreldre som bor sammen, viser studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rapporterer også om færre psykiske problemer enn ungdom som bor mest hos en av foreldrene eller hos stefamilie etter samlivsbrudd, skriver Aftenposten og viser til en fersk undersøkelse gjennomført av Regionalt kunnskapssenter for barn og unge.

Drøyt 7.000 ungdommer mellom 16 og 19 år har svart på undersøkelsen, der de har fått spørsmål om blant annet sin psykiske helse.

Et av de mest interessante funnene er at ungdom som bodde omtrent like mye hos mor og far etter skilsmisse, ikke rapporterte om flere psykiske plager enn ungdom som bor med foreldre som holder sammen.

Hvorfor gir imidlertid ikke undersøkelsen svar på. Barneombud Anne Lindboe understreker i likhet med en av forskerne bak rapporten at andre faktorer enn bostedsordning kan ha mye å si.

– Ofte er det foreldre som samarbeider forholdsvis bra, som velger delt bosted, påpeker hun i en kommentar til undersøkelsen ifølge Aftenposten.

– Lav konflikt mellom foreldrene er viktig for barns psykiske helse. Det kan derfor være vanskelig å vite om det er selve bostedsløsningen eller det at foreldrene klarer å skåne barna sine fra konflikt, som er årsak til færre psykiske plager, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden