Meny

Den livsfarlige ventetida

Stine Bratvold har vært mye syk de siste årene, men hun har også hatt gode perioder. Her er et bilde fra hennes bursdag for ett år siden. Foto: Privat
Stine Bratvold har vært mye syk de siste årene, men hun har også hatt gode perioder. Her er et bilde fra hennes bursdag for ett år siden. Foto: Privat

Stine Bratvold (22) mener lang ventetid på behandling fører til at mange som har en alvorlig spiseforstyrrelse blir dødelig syke før de får hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stine Bratvold har anoreksi. I flere år har hun gått inn og ut av ulike behandlingsopplegg. På senhøsten i fjor ble hun alvorlig syk. Hun innså det selv og søkte om å få behandling ved Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP) ved Ullevål sykehus. De hadde ikke kapasitet til å ta imot henne før i mars 2018. Bratvold raste ned i vekt. Hun gikk med på å legge seg inn frivillig på en medisinsk avdeling.

Under behandlingen oppsto det raskt problemer. Hun opplevde at de ansatte ikke hadde rett kompetanse til å ta seg av matinntaket og behandle hennes sykdom. Bratvold gikk ytterligere ned i vekt. Tilstanden ble livstruende. Det ble vedtatt tvangsinnleggelse og sykehuset startet med sondefôring.

I en kronikk i Dagsavisen i dag forteller hun om sin sykdom. Med kronikken ønsker hun å sette søkelyset på lange ventelister og manglende behandlingstilbud for personer med alvorlige spiseforstyrrelser. Hun skriver: «Problemet for meg, og veldig mange andre, er at vi blir dødelig syke av sykdommen før vi får den hjelpen vi trenger.»

Les også: Professor Sundgot-Borgen: – Det er helt tragisk at de ikke får hjelp

– En skandale

Behandlingen på den medisinske avdelingen førte til at hun gikk opp i vekt, men hun mente fremdeles at hun ikke fikk riktig behandling. Bratvold engasjerte advokat Helge Hjort, som har lang erfaring med saker innenfor helse- og pasientrett. Hennes sak ble også behandlet i kontrollkommisjonen ved sykehuset.

– Hun hadde lagt seg inn frivillig og mente hun kunne administrere matinntaket selv for å gå opp i vekt. Det gikk bra helt til sykehuset besluttet å ta over håndteringen. Da gikk det galt. Hun motarbeidet regimet, gikk ned i vekt og endte i en livsfarlig situasjon.

Hjort mener at tvangsinnleggelse nok var en riktig avgjørelse siden hun var livstruende syk, men han er svært kritisk til at hun må vente så lenge før hun kommer til en avdeling som har spesialkompetanse på spiseforstyrrelser.

Stine Bratvold har vært mye syk de siste årene, men hun har også hatt gode perioder. Her er et bilde fra hennes bursdag for ett år siden. Foto: Privat
Stine Bratvold har vært mye syk de siste årene, men hun har også hatt gode perioder. Her er et bilde fra hennes bursdag for ett år siden. Foto: Privat

– I to og en halv måned var hun på en somatisk avdeling, så ble hun flyttet til akuttpsykiatrisk hvor hun må være fram til mars. Jeg mener det er en skandale at det tar nesten et halvt år å få adekvat behandling. Alle er enige om at den riktig hjelpen får hun på RASP, sier han og legger til:

– Det er veldig uheldig at personer med alvorlig spiseforstyrrelser blir oppbevart i flere måneder på avdelinger der de ansatte åpenbart ikke har de rette kvalifikasjonene.

Oppbevaring

Stine Bratvold forteller at hun opplever det som tøft å være på en akuttpsykiatrisk avdeling, men at det går framover med helsa. Det er halvannen måned igjen til hun skal starte behandlingen ved RASP.

– Jeg ser ikke lyst på å være her og føler at dette bare er et oppbevaringssted. Å komme på en akuttpsykiatrisk avdeling er helt feil for en med spiseforstyrrelse. Det som har holdt meg gående er at mamma har fått lov til å være her mye.

Hun har opplevd lang ventetid tidligere, men mener det har blitt enda vanskeligere å komme inn til riktig behandling.

– Jeg føler at jeg stanger hodet i veggen. Det er lett å miste motivasjon når du må vente så lenge. Jeg ble veldig redd da jeg skjønte at jeg måtte vente i fem måneder, sier Bratvold.

Når hun blir syk merker hun det først i hodet, så på kroppen.

– Jeg blir mer sliten, psykisk og fysisk. Jeg blir mer opptatt av tvangsritualer og faste ting jeg må gjøre – for eksempel at jeg ikke kan spise et bestemt måltid eller matvare. Hele tilværelsen blir mer tvangspreget.

Les også: Flere menn søker hjelp for spiseforstyrrelser

– Maktesløse

Moren til Stine, Hanne Bratvold, har besøkt datteren hver eneste dag etter at hun ble lagt inn. Tidligere har familien måttet stille opp nærmest døgnet rundt når datteren har ventet på behandling. Moren gjør det klart at hun deler Stines frustrasjon og virkelighetsbeskrivelse.

– Det er veldig tungt når man må kjempe så mye for å få hjelp. Vi har følt oss maktesløse mange ganger. Jeg opplever det som en desperat kamp mot systemet, sier hun og legger til:

– Å vente i flere måneder er veldig lenge når noen er så dårlige. Det er skummelt å tenke på at hun har vært døden nær to ganger. Det er for få akuttplasser og altfor lang ventetid. Dette handler ikke bare om Stine – det gjelder mange. Derfor mener jeg det er så viktig at saken blir belyst, sier Bratvold.

Hun roser de ansatte ved den medisinske avdelingen på sykehuset for jobben de gjorde da datteren ble akutt syk.

– Stine hadde ikke vært her i dag uten dem. Problemet er at hun og mange andre ikke får den hjelpen de trenger før de blir alvorlig syke. På medisinske avdelinger er det ikke folk som er spesialister på spiseforstyrrelser og som skjønner sykdommen fullt ut. Matinntak blir et problem. Dette er ikke noen kritikk av de ansatte, men det burde vært et spesialistteam som sto klart til å gi støtte. Slik er det ikke i dag. Vi trenger et sted der vi kan få hjelp med en gang når vi ser det går den gale veien, sier moren.

Stine teller nå ned dager til hun skal overflyttes til RASP.

– Jeg har aldri vært så motivert som jeg er nå. Jeg forsøker å samarbeide med alle. Jeg vil ha et liv. Jeg vil leve som alle andre på min alder. Jeg skal greie det.

Sykehuset svarer

Dagsavisen har kontaktet sykehuset. Asbjørn Syversen, seksjonsleder ved RASP, vil ikke kommentere den konkrete saken, men har svart på spørsmål om ventetid. Han skriver at antallet henvisninger til avdelingen har vært relativt stabil de siste årene, men at andelen som henvises etter Lov om psykisk helsevern har økt.

– Pasienter som er innlagt på tvang har ofte behov for lengre tids behandling. Konsekvensen av det, er at færre pasienter får tilbud om døgnbasert behandling ved RASP.

Han skriver videre at pasienter som er livstruende svekket, må få behandling på avdelinger som har nødvendig medisinsk spesialkompetanse.

– Psykiatriske avdelinger har generelt sett ikke tilstrekkelig medisinsk spesialistkompetanse til å behandle så alvorlige fysiske tilstander. RASP har ofte psykiatrisk oppfølging under opphold på medisinsk avdeling. Vi samarbeider med medisinske avdelinger for å ivareta den psykiatriske behandlingen. Når pasienter er fysisk friske nok, overføres pasientene fra medisinsk avdeling for psykiatrisk oppfølging, poliklinisk eller døgnbasert, skriver Syversen.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Siste nytt
22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Populært