– Kjøtt er for billig

Kjøtt bør bli dyrere, mener Framtiden i våre hender. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kjøtt bør bli dyrere, mener Framtiden i våre hender. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn spiser 30 kilo mer kjøtt i året i dag enn i 1979. Organisasjonen Framtiden i våre hender mener kjøtt bør bli dyrere for å senke forbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttprisene har steget langt mindre enn andre matvarer de siste fire tiårene, skriver Nationen. Framtiden i våre hender (FIVH) har gått gjennom utviklingen i matvareforbruket til nordmenn fra 1979 og fram til 2016.

– Kjøtt er kunstig billig i Norge, fordi produktet blir kraftig subsidiert, og fordi matvarekjedene, i konkurranse med andre kjeder, fritt kan selge billig lokkekjøtt med tap. Kjøtt må bli dyrere, og vegetarmat, frukt og grønt bør bli billigere, sier leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

NIBIO-forsker Ola Flaten er kritisk til måte FIVH framstiller kjøtt på.

– FIVH skriver at Norge har et svært høyt kjøttforbruk. Mer enn det dobbelte av snittet i verden. Men de bør heller sammenligne oss med andre vestlige land. I en slik sammenligning kommer ikke Norge spesielt høyt ut, heller omvendt, sier Flaten.