- Badstue er like sunt som trening

En halvtime i en dampende badstue kan ha stor helsebringende effekt. Foto: Shutterstock.
En halvtime i en dampende badstue kan ha stor helsebringende effekt. Foto: Shutterstock.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En halvtime i en dampende badstue er like bra for hjertet som en treningsøkt, mener finske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Universitetet i Øst-Finland har de siste årene forsket på helsefordeler ved å gå i sauna. Tidligere har forskere kommet fram til at regelmessige turer i badstua både gir lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, plutselig hjertestans, Alzheimer og demens, skriver forskning.no.

Nå har den samme forskergruppen sendt 102 frivillige deltakere inn i en 73 graders varm badstue. De hadde en gjennomsnittsalder på 52 år og alle hadde minst én risikofaktor for hjerte- og karsykdom.

Som en moderat treningsøkt

I den nye studien finner forskerne mer ut om hva som egentlig skjer med kroppen når vi har svettet i en badstue i en halvtimes tid.

Les også: Gikk ned 11,3 kilo på ett døgn

De testet deltakerne før de gikk inn i badstuen. Deretter målte de kroppstemperatur, hjerterytme og blodtrykk rett etter at de kom ut igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet viste at kroppstemperaturen til badstubaderne økte med to grader etter en halvtime inne i varmen. Blodtrykket deres ble redusert og blodårene deres ble mer elastisk.

Hjertefrekvensen deres steg tilsvarende det man vanligvis oppnår ved moderat trening, ifølge forskning.no.

Ikke for de mest hjertesyke

Hjertesyke har tidligere blitt advart mot badstue. Selv om det nå er en del forskning som tyder på at det kan være lurt med jevnlige badstuebesøk for personer med mindre hjertefeil, er det ikke så fordelaktig for dem som nylig har hatt hjerteinfarkt, skriver Norsk Helseinformatikk.

Blir ikke kvitt giftstoffer

Sauna er en sentral del av finsk kultur. Uansett hva finske forskere finner ut om badstuens fortreffelighet så hjelper det ikke å sette seg der for å kvitte seg med giftstoffer i kroppen, som enkelte treningssentre påstår.

Selv om det er naturlig å tenke at svetten hjelper oss med å rense kroppen, er dette bare en myte, skrev forskning.no i 2014.

Les også: Tar du badstove kvar dag, kan du sleppe å bli dement

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no