Meny

Fikk takkebrev fra kongeparet: – Tror jeg har Norges fineste drikkevann

SELVBETJENING: Her, rett innenfor innkjørselen til Jan Dirik Hermansens gårdsplass, kan folk selv tappe kildevannet han er så stolt av, og legge igjen to kroner for literen i en beholder. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
Han har gravd dypt både i lomma og egen grunn, inspiseres jevnlig av Mattilsynet og har fått takkebrev fra kongeparet for kildevannet som helbreder.

Vi står helt ute på pynten av boligfeltet på Yven i Sarpsborg, hvor det synes på eiendommen at husets herre har hatt både næringsvett og stå-på-vilje. Det var her eventyret om «Dikka-vannet» startet for 40 år siden.

– Jeg hadde kjøpt tomta og skulle bygge huset mitt, da vannet piplet ut fra fjellet i grunnen her. Så jeg bestemte meg for å bore før jeg satte opp grunnmuren, for å få dette rene drikkevannet inn i huset, forteller 77-åringen.

Les også: «Den 12. mann» til topps blant julefilmene

Rikt på mineraler

På kjøkkenet har han to kraner – én med kommunalt vann og én som forsyner ham med det eneste vannet han drikker – fra egen grunn.

BESKYTTET ROM: En bankvelvdør holder uvedkommende ute fra rommet med store vanntanker i kjelleren hos «Dikka». Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Det krystallklare vannet er dokumentert spesielt rikt på mineraler, som magnesium og sink, sammenlignet med flaskevannet som er å få kjøpt i butikken. Og helt fritt for tungmetaller.

– Flere som har hentet vann herfra i mange år har fortalt meg om mageproblemer som har forsvunnet to-tre måneder etter at de begynte å drikke det. Og mange leger har fattet interesse for det, forteller «Dikka», som han kalles, og som også vannet er blitt døpt på folkemunne.

Les også: LO tar #metoo-grep

– Stammer fra istiden

Det spesielle kildevannet stammer visst nok helt tilbake fra istiden, fikk «Dikka» vite av en ansatt i Eurofins, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratoriumsanalyser innen miljø, mat, fôr og landbruk. Flere mener det samme.

– Rundt romertiden var det tre gode vannårer inn til Visterflo og Opstadfeltet, som var resultater av issmeltingen. Europavei 6 er jo også bygget på raet fra istiden. Det som har skjedd, og som har ført til kilden Hermansen har boret seg ned til, er at bevegelsen i vannet fra issmeltingen har frigjort mineraler i fjellet. Derfor er vannet så rikt på for eksempel magnesium, forteller Svein-Erik Scheele, som har drukket «Dikkavannet» i mange år.

– Selv opplevde både jeg og min datter, som begge slet med migrenetendenser en stund, at disse smertene ble helt borte etter at vi drakk dette vannet. Kona mi er lege, og drikker vannet fordi det er rikt på magnesium. Mange andre leger gjør det samme, sier den historieinteresserte «kunden», som har en teori som underbygger vannets kvalitet.

– I romertid bosatte folk seg gjerne der menneskene hadde pent hår og pene tenner, for det var tegn på kvalitet i drikkevannet. Og så er det jo kjent at det var en del innvandring og bosetting i dette området på den tiden.

Les også: 18-åringer fra Mysen driver eget barnehjem i Kenya

PERSONLIG ARKIV: Flere aviser har for en del år siden omtalt det populære vannet. Utklippene har vannentusiasten tatt vare på i garasjen. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Et nytt livsverk

I rundt 20 år ga Jan Dirik Hermansen bort vannet gratis. Da noen foreslo at han skulle legge vannet opp til veien, og han investerte mye penger i det, begynte han å ta symbolske to kroner literen for det. Selv om den mangeårige familiebedriften, det tidligere bilskadesenteret på Alvim, og drift av tidligere Mitsubishi Auto i Sarpsborg viser prov på «Dikkas» forretningssans, er det ikke aktuelt for ham å tjene penger på vannet.

– Den beste følelsen jeg kan få er når folk sier at vannet hjelper mot mageproblemer og sånt. Og dette er det av livsverkene mine jeg virkelig kan nyte – uten stresset og presset som følger med bedriftsledelse, så dette er en hobby jeg bare koser meg med, slår han fast.

Les også: Inviterer til dugnad for artsmangfoldet

Kontrolleres

Daglig kommer folk drassende med tilitersdunker, flasker og andre beholdere for å hente kildevannet. Mattilsynet kommer uanmeldt på kontroll to ganger i året og selv må «Dikka» sende inn prøver flere ganger i året.

I kjelleren har han egenhendig rigget et rom fullt av store vanntanker, som han trenger ved større bestillinger, som da han leverte vann til Sarpsborgs tusenårsjubileum i 2016. I det samme rommet, gjemt bak en bankvelvdør, står en radonmaskin som lufter ut det som eventuelt måtte være av radon i vannet.

– Jeg tror jeg kan si jeg har Norges fineste drikkevann, smiler Hermansen.

PÅ SLOTTET: I 2009 leverte «Dikka» kildevann med tilhørende informasjon til kongeparet og fikk et takkebrev i retur. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Leverte til Slottet

Han er så stolt av kildevannet fra egen grunn at han i 2009 leverte det på døra til kongehuset. Om majestetene fikk smake vannet, vites ikke, men i retur fikk han og kona etter en stund, via en kabinettsekretær på Slottet, et personlig takkebrev fra kongeparet:

«Kongen og Dronningen har bedt meg om å takke for deres brev med informasjon om vannkilden som finnes på deres eiendom. Deres Majesteter har også bedt meg om å takke dere for vannkaraffelen».

Fascinasjonen for godt drikkevann har «Dikka» fra sin egen far. Han er oppvokst på kildevann, for senior syklet i sin tid hver dag noen kilometer for å hente kildevann fra Trøsken.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Helse og livsstil
Populært