Meny

Fikk takkebrev fra kongeparet: – Tror jeg har Norges fineste drikkevann

SELVBETJENING: Her, rett innenfor innkjørselen til Jan Dirik Hermansens gårdsplass, kan folk selv tappe kildevannet han er så stolt av, og legge igjen to kroner for literen i en beholder.
SELVBETJENING: Her, rett innenfor innkjørselen til Jan Dirik Hermansens gårdsplass, kan folk selv tappe kildevannet han er så stolt av, og legge igjen to kroner for literen i en beholder. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Han har gravd dypt både i lomma og egen grunn, inspiseres jevnlig av Mattilsynet og har fått takkebrev fra kongeparet for kildevannet som helbreder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi står helt ute på pynten av boligfeltet på Yven i Sarpsborg, hvor det synes på eiendommen at husets herre har hatt både næringsvett og stå-på-vilje. Det var her eventyret om «Dikka-vannet» startet for 40 år siden.

– Jeg hadde kjøpt tomta og skulle bygge huset mitt, da vannet piplet ut fra fjellet i grunnen her. Så jeg bestemte meg for å bore før jeg satte opp grunnmuren, for å få dette rene drikkevannet inn i huset, forteller 77-åringen.

Les også: «Den 12. mann» til topps blant julefilmene

Rikt på mineraler

På kjøkkenet har han to kraner – én med kommunalt vann og én som forsyner ham med det eneste vannet han drikker – fra egen grunn.

BESKYTTET ROM: En bankvelvdør holder uvedkommende ute fra rommet med store vanntanker i kjelleren hos «Dikka». Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
BESKYTTET ROM: En bankvelvdør holder uvedkommende ute fra rommet med store vanntanker i kjelleren hos «Dikka». Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Det krystallklare vannet er dokumentert spesielt rikt på mineraler, som magnesium og sink, sammenlignet med flaskevannet som er å få kjøpt i butikken. Og helt fritt for tungmetaller.

– Flere som har hentet vann herfra i mange år har fortalt meg om mageproblemer som har forsvunnet to-tre måneder etter at de begynte å drikke det. Og mange leger har fattet interesse for det, forteller «Dikka», som han kalles, og som også vannet er blitt døpt på folkemunne.

Les også: LO tar #metoo-grep

– Stammer fra istiden

Det spesielle kildevannet stammer visst nok helt tilbake fra istiden, fikk «Dikka» vite av en ansatt i Eurofins, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratoriumsanalyser innen miljø, mat, fôr og landbruk. Flere mener det samme.

– Rundt romertiden var det tre gode vannårer inn til Visterflo og Opstadfeltet, som var resultater av issmeltingen. Europavei 6 er jo også bygget på raet fra istiden. Det som har skjedd, og som har ført til kilden Hermansen har boret seg ned til, er at bevegelsen i vannet fra issmeltingen har frigjort mineraler i fjellet. Derfor er vannet så rikt på for eksempel magnesium, forteller Svein-Erik Scheele, som har drukket «Dikkavannet» i mange år.

– Selv opplevde både jeg og min datter, som begge slet med migrenetendenser en stund, at disse smertene ble helt borte etter at vi drakk dette vannet. Kona mi er lege, og drikker vannet fordi det er rikt på magnesium. Mange andre leger gjør det samme, sier den historieinteresserte «kunden», som har en teori som underbygger vannets kvalitet.

– I romertid bosatte folk seg gjerne der menneskene hadde pent hår og pene tenner, for det var tegn på kvalitet i drikkevannet. Og så er det jo kjent at det var en del innvandring og bosetting i dette området på den tiden.

Les også: 18-åringer fra Mysen driver eget barnehjem i Kenya

PERSONLIG ARKIV: Flere aviser har for en del år siden omtalt det populære vannet. Utklippene har vannentusiasten tatt vare på i garasjen. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
PERSONLIG ARKIV: Flere aviser har for en del år siden omtalt det populære vannet. Utklippene har vannentusiasten tatt vare på i garasjen. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Et nytt livsverk

I rundt 20 år ga Jan Dirik Hermansen bort vannet gratis. Da noen foreslo at han skulle legge vannet opp til veien, og han investerte mye penger i det, begynte han å ta symbolske to kroner literen for det. Selv om den mangeårige familiebedriften, det tidligere bilskadesenteret på Alvim, og drift av tidligere Mitsubishi Auto i Sarpsborg viser prov på «Dikkas» forretningssans, er det ikke aktuelt for ham å tjene penger på vannet.

– Den beste følelsen jeg kan få er når folk sier at vannet hjelper mot mageproblemer og sånt. Og dette er det av livsverkene mine jeg virkelig kan nyte – uten stresset og presset som følger med bedriftsledelse, så dette er en hobby jeg bare koser meg med, slår han fast.

Les også: Inviterer til dugnad for artsmangfoldet

Kontrolleres

Daglig kommer folk drassende med tilitersdunker, flasker og andre beholdere for å hente kildevannet. Mattilsynet kommer uanmeldt på kontroll to ganger i året og selv må «Dikka» sende inn prøver flere ganger i året.

I kjelleren har han egenhendig rigget et rom fullt av store vanntanker, som han trenger ved større bestillinger, som da han leverte vann til Sarpsborgs tusenårsjubileum i 2016. I det samme rommet, gjemt bak en bankvelvdør, står en radonmaskin som lufter ut det som eventuelt måtte være av radon i vannet.

– Jeg tror jeg kan si jeg har Norges fineste drikkevann, smiler Hermansen.

PÅ SLOTTET: I 2009 leverte «Dikka» kildevann med tilhørende informasjon til kongeparet og fikk et takkebrev i retur. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
PÅ SLOTTET: I 2009 leverte «Dikka» kildevann med tilhørende informasjon til kongeparet og fikk et takkebrev i retur. Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Leverte til Slottet

Han er så stolt av kildevannet fra egen grunn at han i 2009 leverte det på døra til kongehuset. Om majestetene fikk smake vannet, vites ikke, men i retur fikk han og kona etter en stund, via en kabinettsekretær på Slottet, et personlig takkebrev fra kongeparet:

«Kongen og Dronningen har bedt meg om å takke for deres brev med informasjon om vannkilden som finnes på deres eiendom. Deres Majesteter har også bedt meg om å takke dere for vannkaraffelen».

Fascinasjonen for godt drikkevann har «Dikka» fra sin egen far. Han er oppvokst på kildevann, for senior syklet i sin tid hver dag noen kilometer for å hente kildevann fra Trøsken.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte
Siste nytt
07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte
Populært