En av tre vet ikke at de har diabetes

Personer med diabetes type 2, som er en livsstilssykdom, har økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Personer med diabetes type 2, som er en livsstilssykdom, har økt risiko for hjerte- og karsykdom.

En av tre som har diabetes type 2 går trolig med en ukjent diagnose, ifølge Folkehelseinstituttet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig farlig, fordi kroppen ødelegges sakte av forhøyet blodsukker og insulinmangel, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet til VG.

Ifølge avisen har omkring 245.000 nordmenn diabetes. Av disse anslår man at om lag 28.000 har type 1 og 216.000 har type 2.

Det er spesielt den sistnevnte typen som kan være vanskelig å oppdage.

– En del får ikke stilt diagnosen før de får komplikasjoner på øyne, nyrer, føtter, hjerte og kar. Det er veldig dumt. Når du først har fått komplikasjoner av diabetes type 2, kan man sjelden reversere det, sier Allgot.

Les også: Ny nasjonal diabetesplan skal hjelpe med å mestre livet

Slapp og sliten

Men ifølge generalsekretæren er mørketallene på vei ned, ettersom det har blitt lettere å stille diagnosen med kun en blodprøve som måler langtidsblodsukkeret.

Symptomene på diabetes type 2 er ofte diffuse, og på et tidlig stadium gir sykdommen få symptomer. Om du har gått lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du ifølge Helsedirektoratet antageligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst.

Les også: Studie: Høy diabetesrisiko i Oslo øst kan skyldes «dårlig miljø»

Ta testen

Hos enkelte blir sykdommen først oppdaget i forbindelse med innleggelse for hjerteinfarkt eller redusert syn som følge av skade på øynene.

Allgot oppfordrer alle, særlig de som befinner seg i risikogruppen for å få sykdommen, til å ta en test som Diabetesforbundet har utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet. Ta testen!

Personvernpolicy