Julemat kan ende i tragedie for Fido

Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veterinærer opplever en kraftig økning i antall hunder og katter som trenger behandling på grunn av julen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julen er for mange forbundet med velsmakende og innholdrike middagsbord, uansett om det er pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk som er den kulinariske tradisjonen. Men maten gjør oss mette og fornøyde, kan i verste resultere i tragiske følger for våre firbente venner.

– Hunder tåler som regel ikke fremmed mat, og fet julemat samt julesnop som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Med huset fult av julemat og julesnop, er det ikke bare vi mennesker som lar oss friste til å smake. Samtidig er det mange hundeeiere som må belage seg på en tur til dyrlegen i julen.

– Den vanligste juleskaden er hunder og katter som har spist noe de ikke skulle. For hundene sin del er det oftest alle typer sjokolade, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier veterinær Tor Kvinge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hundeeiere får 80.000 kroner i erstatning

(Saken fortsetter under)

Jul betyr god mat for de fleste av oss. Men tro ikke at god julemat i form av pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Jul betyr god mat for de fleste av oss. Men tro ikke at god julemat i form av pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

For kattene er julepynt og giftige planter den største trusselen.

– Vi ser helt klart en økning i antall hunder og katter som trenger behandling på grunn av julen. Årsaken er at det ligger mer rester fremme enn vanlig, som for eksempel sjokolade, sier Kvinge.

Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i

titusenvis av kroner. Da kan det være greit å ha forsikringen på plass dersom uhellet skulle være ute. Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring forteller at nordmenn bruker en halv milliard kroner i året på å forsikre kjæledyrene.

– Forgiftningsskader øker i juletiden, men erfarne hundeeiere vet at

tradisjonell julemat og julesnop for oss mennesker kan være farlig å få i seg

for våre firbeinte venner, sier Brandeggen.

Slik unngår du at julen blir en kattepine

JULEKVELDEN

Pass på innpakningspapir og innpakningsbånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.

SJOKOLADE

Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig
forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo.

BAKST

Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning

BRANNSKADER

Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Hver jul brannskades hunder og katter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.

JULEBLOMSTER

Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!

KAST RESTENE

Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen å gi hunden din restene fra julemiddagen. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.

AKUTT NYRESVIKT

Druer og rosiner er også farlig. Tryg Forsikring har hatt saker hvor hunder har fått akutt nyresvikt. Kun et par druer kan føre til alvorlige
mageskader hos små hunder.

HA KULL I HUSET

Flytende kull eller kull i pulverform bør en ha i huset. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen.

NOE SNACKS ER BRA

Hunder skal ikke ha snacks og mat som du koser deg med. Men det er unntak; en hund kan trygt få gulrot, agurk og eple å gnage på. I tillegg finnes det mye godsaker å få kjøpt hos veterinær og dyrebutikk som er sunt og godt for hunden din.

BE OM HJELP

Dersom du mistenker hunden din for å ha spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær.

Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 2299 1300.

Les også: Er du allergisk mot hund eller katt?