15 vanlige årsaker til hodepine

Forskerne finner ingen sammenheng mellom blodårefunksjon og ulike typer migrene og hodepine. Foto: Colourbox
Forskerne finner ingen sammenheng mellom blodårefunksjon og ulike typer migrene og hodepine. Foto: Colourbox

Her er det mange misforståelser ute og går, ifølge hodepinespesialist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss opplever å ha vondt i hodet en gang i blant. Noen oftere enn andre. Dette kan årsakene være.

Hovedsakelig skiller man mellom to grupper av hodepine, primær hodepine som betyr at hodepinen er en sykdom i seg selv og sekundær hodepine som betyr at hodepinen skyldes annen sykdom.

Det er mange flere som har primære hodepiner enn sekundære hodepinetyper i befolkningen, men de mest vanlige er de to primære: migrene og spenningshodepine, eller tensjonshodepine.

200 forskjellige hodepiner

Det finnes langt flere enn de 10 forskjellige hodeverk det er vanlig å snakke om.

- Og selv om man i hodepineklassifikasjonen snakker om over 200 ulike diagnoser, så er det likevel slik at det vanlige er mest vanlig. Mange av disse hodepinediagnosene er veldig sjeldne, sier nevrolog Aud Nome Dueland ved Sandvika Nevrosenter.

De mest vanlige hodepinene er de to primære: migrene og spenningshodepine. Dueland foretrekker å kalle sistnevnte tensjonstypehodepine eller «tension type headache»).

90 prosent har migrene

En vanlig feiloppfatning er at spenningshodepine er den vanligste typen hodepine folk oppsøker legen for.

- Studier viser at over 90 prosent av dem som søker lege som følge av en særlig anfallshodepine, har migrene, det selv om verken pasienten eller legen ikke tror at det er migrene, sier hun.

Fagpersonene forteller at selv om spenningshodepine er vanlig, dreier det seg nemlig oftest om episodisk og ikke kronisk spenningshodepine.

- Legen bør overveie om hodepinen kan skyldes en farlig, underliggende sykdom. Noen har også flere typer hodepine, både migrene og spenningshodepine, sier Lars Jacob Stovner, professor i nevrologi og avdelingsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

Les også: Slik lever du best med migrene

Misforstått spenningshodepine

Studier har vist at det ikke er muskelspenninger som er årsaken til tensjonshodepine.

- Mange som har mye tensjonshodepine har også andre smertetilstander. Dette er mer komplisert enn man hadde trodd, sier Dueland.

- Det er nok helt riktig, man har aldri klart å påvise at de med spenningshodepine har mer muskelspenninger i hodet enn de som ikke har slik hodepine, bekrefter Stovner.

Av den grunn er det heller ikke stor entusiasme i fagmiljøet for såkalt lokalbehandling av muskelknuter og så videre, ifølge Stovner.

Les også: Alt du bør vite om feber

Årsaker og hodepinetriggere

Det viktigste rådet blir i alle tilfeller å finne den utløsende årsaken. Vi må bare ikke forveksle årsaker og triggerfaktorer.

Triggere for hodepine kan være alt fra rødvin til værforandringer. Men når hodepinen er sykdom i seg selv, kan man ikke fjerne årsaken.

- Selve årsaken til at man får migrene for eksempel er de genene man har med seg, også kan det være utløsende faktorer som man blir påvirket av og som kan være med på å utløse og trigge et anfall. Man kan altså legge til rette for at man får så sjeldne og så milde anfall som mulig, men man kan ikke kurere migrene, sier Dueland.

Varselsignaler

En sterk og ny type hodepine som når den maksimale smerteintensiteten i løpet av 30 minutter.

De over 50 år bør søke lege for undersøkelse dersom de opplever hodepine for første gang i sitt liv, eller dersom den er annerledes.

Alle må søke lege snarest dersom hodepinen forverres når man hoster/nyser, lener seg fremover eller når man anstrenger seg under avføringen.

Om man har morgenhodepine eller våkner av hodepinen.

Dersom synstap, ved endret personlighet eller dersom det oppstår nevrologiske symptomer som lammelser, kramper, følelsesforstyrrelser eller bevissthetstap etc.

Kilde: OnlineLege.no

15 vanlige årsaker til hodepine

1. Spenningshodepine, også kalt tensjonshodepine

Dette er vanlig ved stress og psykisk overbelastning over tid, eller ved uklart syn hvor man hele tiden må anstrenge seg for å se klart. Spenningshodepine er ofte mild til moderat og kjennetegnes ved at hodepinen er trykkende og føles som et stramt bånd som sitter rundt hele hodet. Den er ikke som den klassiske migrenen, dvs ensidig og pulserende hodepine, og er ikke assosiert med kvalme eller synsforstyrrelser, og blir ikke forverret ved fysisk aktivitet. Spenningshodepine kan vare flere dager i strekk, eller enda lenger, og vedkommende kjenner den gjerne igjen fra tidligere anfall. Det er vanlig å være svimmel samtidig.

2. Migrene

Hodepinen er ofte moderat til sterk og pulserer/dunker og sitter som oftest bare på ene siden av hodet. Man blir vár for lyd og lys og aktivitet og føler seg best om en får ligge på et mørkt og stille rom og sove det av seg. En fjerdedel av alle migrene har forvarsler i form av sikksakk-mønstret lysglimt (aura) før selve hodepinen setter inn. Hodepinen kan vare opptil tre døgn (72 timer), men noen få utvikler en kronisk variant. Migrene og spenningshodepine kan opptre samtidig hos samme pasient. Det som er typisk for migrenen er at den ofte utløses av noe bestemt. Dette kan være lukt, lyd, stress, søvnmangel, alkohol eller annet, men den utløsende faktoren kan være vanskelig å finne.