Meny

Grønt lys for medisinen Spinraza i Sverige

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Svenske barn med den sjeldne sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) kan under visse vilkår få legemiddelet nusinersen (Spinraza), ifølge en ny nasjonal anbefaling.

Dagens Medisin skriver at svenske myndigheter etter forhandlinger med legemiddelselskapet Biogen, har gått inn for å bruke den svært dyre medisinen til visse pasienter. I Norge har myndighetene inntil videre ikke åpnet opp for bruk av medikamentet.

SMA fører til muskelsvinn, men Spinraza øker produksjonen av et protein som gjør at mange av barna kan gjenvinne bevegelighet.

– Dette er et skritt fremover og åpner for at vi nå kan behandle flere barn med denne alvorlige sykdommen. Vi har en håndfull i kø allerede, sier Mar Tulinius, professor og overlege ved Drottnings Silvias barnesykehus i Göteborg til svenske Dagens Medicin.

Legemiddelet ble EU-godkjent i sommer, men i likhet med Norge har det pågått prisforhandlinger også i Sverige. Spinraza er at svært dyrt legemiddel, der hver dose uten rabatt koster én million kroner. Det første året trenger barnet seks doser, og deretter tre settes tre sprøyter årlig.

I forrige uke leverte Biogen sitt tredje tilbud til norske myndigheter, men det var ikke tidsnok til at det kunne vurderes på Beslutningsforums møte 18. desember. Det blir ikke tatt noen beslutning før jul, får Dagens Medisin opplyst.

Les også:  – Spinraza vil kunne gi Matheo (7) en helt annen fremtid

Helse og livsstil
Populært