Meny

Salmonellafrykt i nye tusener tonn fransk barnemat

Salmonella: Det var Celia sin fabrikk, eid av Lactalis, i Craon, nordvestlige Frankrike, som mistenkes for å være utgangspunktet for salmonellasmitten. Foto: Damien Meyer / AFP
Den franske meierigiganten Lactalis trekker tilbake enda flere partier av barnemat etter mistanke om salmonellasmitte. Flere EU-borgere blir smittet gjennom maten, viser rapport.

I desember ble 26 barn under seks år smittet av salmonella i Frankrike og det ble rettet mistanke mot barnemat. Det førte til at produsenten av Lactalis trakk tilbake 625 partier av sine produkter verden over, som tilsvarer 7000 tonn.

Torsdag ble det klart at ytterligere 720 partier trekkes tilbake. Denne innebærer produkter som ble pakket og sendt ut fra anlegget i Craon helt tilbake i februar, opplyser selskapet til AFP.

Lactalis er et av verdens største meieriselskaper. Saken berører land over hele verden, helt til Kina, Bangladesh, Storbritannia og Sudan.

En ansatt på et apotek i Anglet, Frankrike, fjerner barnemat fra hyllene etter at de mistenkes for å ha spredt salmonellsamitte, 11. desember i år. Foto: Bob Edme / AP

Dette er den andre større matskandalen som har rammet Europa. Tidligere i år ble det avslørt bruk av ulovlige sprøytemidler i eggproduksjonen. Noen av eggene havnet også i Norge.

Mer bakteriesmitte i Europa

Tidligere denne måneden kom EUs mattrygghetsorgan EFSA og smittevernorganet ECDC med en rapport som viste at totalt ble 94.530 personer smittet av salmonella i 2016 hvorav 50.400 ble smittet i EU, en liten økning fra året før.

Det er bekreftet at 4.786 av tilfellene kom gjennom maten, en økning fra året før på 4.362.

Smittetallene økte også blant verpehøns i den samme perioden. I norske verpehøns er forekomsten uvanlig.

Aktuelt:  Vær obs på harryhandel og reise

– Urovekkende

Landene med hyppigst forekomst av smittede var Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Litauen og Malta, med mellom 137 og 36 smittede per 100.000 personer. Norge og Danmark ligger litt under snittet på 20 per 100.000.

– Økningen er urovekkende og er en påminnelse om at vi må følge med, sier Mike Catchpole, sjefsforsker i ECDC.

– Selv med høy årvåkenhet og nasjonale kontrollprogrammer på plass, må vi fortsatt håndtere risikoen både nasjonalt og på EU-nivå, sier han i en pressemelding.

Les også:   EU slår alarm om antibiotikaresistent salmonella

Nå er det likevel campylobacter blitt den vanligste bakterien som menneskene får i seg gjennom mat og vann. Symptomer er diaré, gjerne med blod og slim, magesmerter og kan i sjeldne tilfeller gi komplikasjoner. I 2016 ble det rapportert inn 246.307 smittede til, en økning på 6,1 prosent fra 2015.

247 døde av listeria

Når det gjelder listeria, som fører til mer alvorlige infeksjoner hos utsatte grupper, ble det rapportert inn 2.536 smittede, en økning på 9,3 prosent. 97 prosent av tilfellene førte til sykehusinnleggelse, og 247 av pasientene døde

FHI skriver at det er generelt lite listeria i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid, og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. Slike matvarer er oppskåret, kokt kjøttpålegg, rått kjøtt , gravlaks, røkelaks, rakfisk og meieriprodukter laget av upasteurisert melk.

Tidligere denne måneden trakk Coop og Norgesgruppen tilbake flere bacon- og skinkeprodukter etter funn av listeria i produksjonslokalene.

Les også: Kafé på Oslo Lufthavn stengt etter salmonellautbrudd

Lite rabies og kugalskap

Det positive er at rabies og kugalskapssmitte er det lite av. Ingen mennesker er rapportert smittet av rabies i 2015 og 2016, i forhold til seks stykker mellom 2012 og 2014. Reservoaret for rabiessmitte er stort sett ville dyr i Øst-Europa, Polen, Ungarn og Romania, men kan også finnes hos hunder og katter.

Den fryktede sykdommen kugalskap, som satte skrekk i Europa på 90-tallet på grunn av faren for unge mennesker til å pådra seg den dødelige sykdommen Creutzfeldt-Jacobs, er det rapportert inn svært lite av hos kyr - fra 2175 tilfeller i 2001 til bare ett tilfelle i 2016.

Aktuelt:  Syv smittet av sjelden salmonella-variant

Helse og livsstil
Populært