Én av tre nordmenn rammes av hjernesykdom

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En samlet hjernehelsestrategi har vært etterspurt av fagfolk, pasienter og pårørende. Tirsdag kom den på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at én av tre nordmenn vil bli rammet av hjernesykdom i løpet av livet, har det hittil ikke eksistert noen samlet nasjonal strategi for hjernehelse.

Helseminister Bent Høie (H) kunne tirsdag lansere strategien på Rikshospitalet i Oslo.

– Sykdommer i hjernen er noe de fleste av oss vil bli berørt av, enten som pasient eller pårørende, og konsekvensene av sykdommen er ofte store. For mange av de alvorlige sykdommene som ALS, demens og Parkinson, vet vi ikke årsaken til sykdommen og vi har ikke effektiv behandling. Derfor er mer penger til forskning en viktig del av strategien, sier Høie.

Pasienter mer involvert

Mer forskning, mer vekt på forebygging og bedre behandling og involvering av pasienter og pårørende er stikkord.

Helseminister Bent Høie (H) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Selv om hjernesykdommer ikke nødvendigvis kan forebygges, kan risikoen reduseres med gode levevaner. Det kan også bidra til bedre livskvalitet når man er syk, påpekte helseministeren. Regjeringen vil derfor at det skal utvikles flere lærings- og mestringstilbud i kommunene, samt informasjonskampanjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal utarbeides flere samvalgsverktøy slik at pasienter kan delta i beslutninger.

– Det er pasienten som er ekspert på eget liv. Derfor skal pasienten involveres i beslutninger om utredning, behandling og oppfølging og deres kunnskap skal brukes aktivt til å bedre tjenestene, sier Høie.

Vurderer pakkeforløp

I desember starter pakkeforløp for hjerneslag. Det vurderes å utvikle flere pakkeforløp for hjernesykdommer, som ikke er basert på diagnose, men på lignende funksjonsutfordringer og behov for oppfølging.

I tillegg skal bruken av læringsnettverk økes, og benyttes for flere grupper. Læringsnettverk gir kommuner tilgang på kompetanse og kunnskap de ikke har selv, og er særlig viktig for små kommuner.

For å styrke forskningen på feltet, ber regjeringen Forskningsrådet lyse ut 20 millioner kroner til forskningssenter for klinisk behandling på alvorlige sykdommer som ALS, MS og demens. Forskningsrådet styrkes også med ytterligere 5 millioner kroner på dette feltet.