Meny

– Hvor mange flasker tåler barnet ditt?

Video: Mange barn sliter med foreldrenes alkoholbruk i jula.
– Mange barn i Norge nå sitter nå på skolen eller i barnehagen med en vond klump i magen fordi de ikke vet hvordan juleferien kommer til å bli, sier generalsekretær i Av-og-til.

– Tok du med en flaske til, elskling?, spør mamma i det far kommer tilbake med julegavene. 

– Nei, det trenger du ikke.

– Hva mener du, hvorfor snakker du sånn til meg?

Det ble starten på et munnhuggeri mellom mor og far mens  «Victoria» gruer seg til jula og hva som kommer.

Handlingen utspiller seg i en video som alkovettorganisasjonen Av-og-til har sluppet på sosiale medier, men er representativ for det mange barn opplever i dag, mener organisasjonen.

– Vondt å tenke på

– Av-og-til får hvert år inn fortellinger og historier fra voksne som har vonde juleminner på grunn av foreldrenes alkoholbruk i oppveksten. Vi vet at det er mange barn i Norge som nå sitter på skolen eller i barnehagen med en vond klump i magen fordi de ikke vet hvordan juleferien kommer til å bli. Det er vondt å tenke på, sier fungerende generalsekretær Elise Nyborg Eriksen.

Les også:  – Røyk og alkohol kan få deg til å se eldre ut

Hun oppfordrer alle foreldre til å bruke godt alkovett i jula, spesielt om man er sammen med barn.

90.000 barn

– Det handler om å tenke over om vi skal drikke og når vi skal stoppe. Vi må spørre oss,  hvor mange glass tåler barnet mitt? Barn liker oss voksne best når vi oppfører oss normalt og som vi pleier og ikke plutselig endrer oppførsel fordi vi har drukket, sier hun.

Les også:  Ungdom drikker mindre alkohol: – Enorme endringer

Folkehelseinstituttet anslår at om lag 90.000 barn vokser opp i hjem hvor en mor eller far har misbrukt alkohol det siste året. Av-og-til vil at barna skal vite at de ikke er alene: 

– Det er mange som har det som deg. Og det er aldri barnas skyld at de voksne drikker. Og det finnes hjelp. Prøv å snakke med en voksen du stoler på, for eksempel helsesøster eller en lærer, sier Eriksen.

Helse og livsstil
Populært