Meny

– P-piller øker risikoen for brystkreft med 20 prosent

Noen legemidler kan redusere effekten av p-piller. Foto: NTB Scanpix
Og risikoen øker desto lengre man bruker hormonprevensjon.

Kvinner mellom 15 og 49 år som bruker p-piller, hormonspiral eller annen hormonprevensjon har i gjennomsnitt en 20 prosent høyere risiko for å utvikle brystkreft.

Det viser en ny dansk studie publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine. Studien viser også at risikoen for å utvikle brystkreft er lik for de ulike hormonpreparatene.

– Dette er første gang på verdensbasis at vi har en så stor studie hvor vi har kunnet fastslå risiko for brystkreft i forhold til hvor lenge kvinnen brukte preparatet, sier hovedforfatter av studien Øjvind Lidegaard, professor ved Rigshospitalet, til den danske avisen Politiken.dk.

Risikoen øker ved langvarig bruk

Studien viser også at jo lenger kvinner bruker hormonprevensjon, desto høyere er risikoen for å få brystkreft. Lindegaard forklarer at etter å ha brukt hormonprevensjon i ti år, øker risikoen for å utvikle brystkreft med 38 prosent.

– Det kan høres ut som en høy risiko, men det skal ses i lys av at brystkreft er relativt sjeldent blant kvinner under 50 år, sier professoren til Politiken.dk.

Kondom er det sikreste prevansjonsmiddelet. Foto: COLOURBOX

Forskerne ved Rigshospitalet har fulgt 1,8 millioner danske kvinner mellom 15 og 49 år fra 1991 til 2012. Flere av kvinnene brukte aldri hormonprevensjon, andre brukte det i lengre eller kortere perioder. 55 av 100.000 av kvinner mellom 15 og 49 år som aldri har brukt hormonprevensjon vil statistisk sett utvikle brystkreft. Til sammenligning vil 68 av 100.000 kvinner i samme aldersgruppe som har brukt hormonprevensjon bli rammet, skriver den danske avisen.

Lindegaard forklarer at når kvinner slutter på hormonprevensjon forsvinner  risikoen i løpet av fem år, og han mener det beviser at det ikke er kvinners livsstil eller genetikk som er årsaken til økt risiko for brystkreft.

Aktuelt: Disse prevensjonsmidlene er det minst sannsynlig at du blir gravid med

– Kvinner over 40 år bør tenke seg om

Lidegaard ønsker ikke å oppfordre alle kvinner under 50 år til å droppe hormonprevensjon, men han ber kvinner over 40 år om å tenke nøye igjenom hvilken prevensjon de velger siden risikoen for å utvikle brystkreft øker med alderen. Niels Kroman, overlege i Kræftens Bekæmpelse og professor i brystkreftkirurgi, påpeker at dette er er den mest solide studien om hormonprevensjon og risiko for å utvikle brystkreft. Og han er enig med Lindegaard i at kvinner over 40 år bør tenke seg om når det gjelder valg av prevensjonsmiddel. 

– Yngre kvinner kan trygt fortsette på p-piller. De skal ikke være redd for brystkreft, men studien viser at kvinner som nærmer seg 40-årene, bør vurdere en annen prevensjonsform, spesielt om de har brystkreft i familien, sier han til Politiken.dk.

I 2016 fikk 3402 mennesker i Norge brystkreft. 3371 kvinner og 31 menn.

– Risikoen øker med alder, cirka 80 prosent av de som rammes er over 50 år.
Risikoen for brystkreft er svært liten for unge kvinner. I gjennomsnitt rammer brystkreft cirka 160 kvinner under 40 år hvert år, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

Ifølge World Cancer Research Fund, som stadig kontrollerer og oppdaterer sine råd om forebygging av kreft, reduserer fysisk aktivitet risiko for å utvikle brystkreft, mens alkohol og fedme øker risikoen. Det er også grunn til å tro at amming reduserer risikoen, mener WCRF. Tidligere studier har også antydet at p-piller kan redusere risikoen for å utvikle livmorhalskreft.

Helse og livsstil
Populært