Sukkerfrie produkter rammes av sukkeravgiften

<p>Sukkerfri brus som Coca Zero rammes av sukkeravgiften.</p>
Sukkerfri brus som Coca Zero rammes av sukkeravgiften. Foto: Paul Ellis / AFP

Sukkerfrie varer rammes av regjeringens økte avgift på sjokolade- og sukkervarer. Flere sukkerholdige produkter slipper unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene, KrF og Venstre skuffer inn nærmere to milliarder kroner inn til statskassa ved å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke.

Men regjeringens sukkeravgift rammer flere sukkerfrie produkter, skriver VG. Tyggegummi uten sukker, sukkerfrie pastiller og halslinser, Cola Zero og Pepsi Max er blant produktene som rammes av regjeringens avgiftssjokk. En rekke sukkerholdige varer slipper imidlertid unna.

Det får bransjen til å rase.

– Det er fullstendig kaos: Avgiftene rammer vilkårlig og veldig ulikt. Vi er sterkt kritisk til at regjeringen, KrF og Venstre går inn for så kraftige økninger, uten at konsekvensene er utredet, sier konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli til VG.

Les også: Nå forsvinner Skatteklasse 2

– Lite logisk

Også fagsjef Trond Aanerud i Orkla reagerer på avgiften. Orkla er en stor produsent av sjokolade og søtsaker, og mener den nye avgiften slår ut vilkårlig på deres produkter.

– Sukkerfri brus, tyggegummi og pastiller blir pålagt den nye avgiften, mens sukkerfulle produkter, som husholdningsmarsipan, kjeks og kaker, slipper avgiften, sier Aanerud til VG.

Han mener det er lite logisk at regjeringen har valgt å la være å skille mellom sukkerholdig og sukkerfri, bare fordi sukkerfri inneholder kunstige søtningsstoffer. Mens svært sukkerholdige produkter som kjeks slipper fordi de kommer inn under tolltariff.

Bak forslaget står KrF, som foreslo dette for å fremme folkehelsen. Helseminister Bent Høie (H) viser til at budsjettforliket ble inngått på Stortinget og at det er den naturlige adressen for kritikken, ifølge VG.

Høyre og Frp har vært klare motstander av avgiftsøkningen.

Økt grensehandel?

Fredag ble det kjent at samtlige norske brus- og drikkevareprodusenter har besluttet å legge folkehelsesamarbeidet med myndighetene på is som en konsekvens av sukkeravgiften.

I en pressemelding uttalte styret i Bryggeri- og drikkevareforeningen at norske brus- og vannprodusenter har lagt ned svært mye arbeid og store ressurser for å få plass en forpliktende avtale med Helseministeren, men at de nå er svært usikre på hvilken verdi denne avtalen har.

Flere har også tatt til orde for at regjeringens nye avgiftsregime vil føre til økt grensehandel. Torsdag kalte forbundsleder Jan Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund økningen for en hån mot norsk mat- og drikkevareindustri. Pedersen fortalte at han ikke var i tvil om at tiltaket ville føre til økt grensehandel.

Les også:

Frp om budsjett: – Veldig krevende å finne inndekning

Venstre: – Et budsjett for framtiden

Personvernpolicy