Er du allergisk mot hund eller katt?

ALLERGI MOT HUND ELLER KATT: Mistenker du allergi mot hund, katt, hest eller andre pelsdyr? Foto: Getty Images
ALLERGI MOT HUND ELLER KATT: Mistenker du allergi mot hund, katt, hest eller andre pelsdyr? Foto: Getty Images
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begynner nese og øyne å dryppe når du klapper katten på gaten, eller nyser du i voldsomt salutt til naboens nydelige valp? Da kan det hende du har pelsdyrallergi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved de fleste allergier som treffer luftveiene er det lokale symptomer som kløe i øye, tett nese, nysing, og i de alvorligste tilfeller astmasymptomer, sier spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved Astma og Allergisenteret i Kristiansand, Jostein Rostrup.

Pasienter kan i sjeldne tilfeller oppleve hudreaksjoner som eksem eller elveblest. I følge indremedisineren er grunnen til at man får en allergisk reaksjon at kroppen mistolker ufarlige proteiner hos dyr som farlige, og som så fremprovoserer en histaminreaksjon. En slik reaksjon kan komme til uttrykk ved nevnte symptomer. Kroppen har dannet antistoffer mot strukturer i pelsdyrets hår, flass, spytt, talg, urin og avføring.

Pass på, det er ikke sikkert det bare er pelsdyret du er allergisk mot. Midd trives godt i pels fordi det er mørkt, fuktig og varmt. De små spindeldyrene kan utløse allergisk reaksjon som ligner på reaksjonene ved pelsdyrallergi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er det ikke lurt å ta med husdyret inn på soverommet, sier Anna Bistrup, Helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og Allergiforbundet.

Les også: Hva er kryssallergi?

Pelsdyrallergi

  • Proteiner fra spytt, flass, urin, talg som gir allergisk reaksjon.
    Cirka 15% av befolkningen har pelsdyrallergi.
    1 av 10 er allergiske mot katt. - Diagnostiseres med blodprøve eller prikktest.
    Negativt prikktestresultat kan ikke avkrefte fremtidige reaksjoner.
    En studie viser utført på barn viser hverken økt eller redusert risiko for allergi ved dyrehold hjemme.

Kilde: NAAF (Norges Astma og Allergiforbund)

Behandling mot pelsdyrallergi

– Den beste behandlingen mot pelsdyrsallergi er å holde seg unna hunder, katter og andre pelsdyr. Det kan også behandles med antihistaminer (allergitabletter), som demper kroppens histaminreaksjon, forklarer Rostrup.

Dersom du havner i situasjoner der du på forhånd vet det vil være dyr til stedet kan det være lurt å ta antihistaminer i forkant. Det er også viktig med støvsuging og renhold for å minske symptomene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det er sterke grunner til det, kan man vaksineres mot pelsdyrallergi. Denne vaksinen kan bedre allergi for hund, katt og hest. Vaksinen tar tre år, og virker hos omlag halvparten.

– Det kalles vaksine på folkemunne, men egentlig er det en allergispesifikk immunterapi (opptrappingsterapi) der pasienten gradvis tilvendes proteinet som utløser histaminreaksjon, ifølge Bistrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først må pasienten ta en sprøyte én gang i uken, åtte uker på rad. Deretter får pasienten en sprøyte hver åttende uke i tre år. En slik behandling krever at pasienten er nøye med å unngå eksponering av pelsdyrene. Derfor gjør legen en grundig vurdering på om det er samsvar mellom motivasjon og kostand.

– Typisk eksempel på pasienter som vil kunne motta behandlingen er blinde som trenger blindehund, personer som får forbedret psykisk helse i nærvær med dyr, mye eksponering i hverdagen, og lignende, sier hun.

Bivirkninger av vaksinen pleier ikke være mange, men noen pasienter kan oppleve hudreaksjoner eller andre allergiske symptomer.

Nå finnes det også dråpebasert vaksine. Denne er enklere for pasienten å gjennomføre fordi de slipper legebesøk og injeksjoner, og den har enda mindre bivirkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har brukt denne formen for vaksine mot pelsdyr et par år, og har meget god erfaring med den. Effekten er den samme som ved injeksjoner, sier indremedisineren.

Les også: Dette hjelper mot pollenallergi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem kan bli allergiske mot pelsdyr?

Bistrup forteller at alle i utgangspunktet kan bli allergiske mot pelsdyr som hun eller katt.

– Når det er sagt viser det seg at det oftest blir utviklet i ung alder. 14 år ser ut til å være den gylne grensen, så har ikke barnet utviklet allergi på disse årene minsker sannsynligheten, sier hun.

Pelsdyrsallergi er ikke direkte arvelig, men er én eller begge foreldre allergiske er barnet disponert for utvikling av astma, allergi og atopisk hud.

Les også: Slik vet du at du har allergi eller intoleranse mot mat

Er det farlig om man ikke tar hensyn til sin allergi?

– Ikke direkte, men det kan gi sterkt ubehag. Langvarig eksponering kan i verste fall føre til irreversibel astma. Dersom du er svært allergisk kan du oppleve anafylaktisk reaksjon (allergisk sjokk) der luftveiene lukker seg, du kan besvime, få hjerteproblemer eller lignende, sier Bistrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen er så sensitive at de kan reagere på pels på andres klær. Dersom et barn har denne allergien kan det derfor være lurt at barna i barnehagen ikke tar med ytterklær inn, for eksempel.

– De fleste pelsdyr kan gi allergiske symptomer hos de som har utviklet antistoffer, ifølge indremedisineren.

Allergi mot katt, hund og hest regnes for å være det mest vanlige. Katter er veldig mobile og forflytter seg mye rundt i et hus i løpet av en dag. Det fører også til at katten legger igjen allergifremkallende proteiner på fler steder enn for eksempel et hamster. Derfor regnes katt som det største synderen av pelsdyr selv om hunder og hester er større dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allergien varierer fra person til person

– Vi pleier å si at de mest allergisikre dyrene er reptiler, skilpadder og gullfisker, humrer rådgiveren i Norges Astma- og Allergiforbund.

Enkelte tåler noen pelsdyr bedre enn andre, men vi kan ikke si at noen raser er allergisikre. Det er fordi et pelsdyr avgir allergifremkallende proteiner fra flass, sikkel, urin og talg. Indremedisineren er enig, og legger til at fagfolk er veldig skeptiske til såkalte ”allergivennlige” pelsdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike raser skiller ut forskjellige proteiner, og hvilke proteiner man reagerer på er også individuelt. Noen kan tåle flass fra en rase bedre enn andre raser, og derfor vil den oppleves som allergivennlig for vedkommende. Hva man reagerer på varierer fra person til person.

– For å sette det på spissen kan du kan barbere katten, og fortsatt være allergisk mot den lille krabaten, sier hun.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Ti tegn på at du ikke tåler gluten

Sjekk om du har laktoseintoleranse

Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?