Gratis HPV-vaksine populært blant unge kvinner

Over 83.000 unge kvinner har siden 1. november i fjor takket ja til HPV-vaksinen som blant annet beskytter mot livmorhalskreft.
Over 83.000 unge kvinner har siden 1. november i fjor takket ja til HPV-vaksinen som blant annet beskytter mot livmorhalskreft. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 83.000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine mot livmorhalskreft siden programmet startet for ett år siden. Det er likevel stor forskjell mellom kommunene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1. november i fjor har unge kvinner som er født i 1991 eller senere fått tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset som blant annet kan føre til livmorhalskreft. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at 83.877 har takket ja til vaksinen.

– Det er hyggelig at tilbudet om gratis HPV-vaksine er møtt med så stor interesse. Det viser at mange unge kvinner ønsker å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen HPV-relaterte kreft, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

– Nå er det viktig at alle som har startet vaksinasjonen husker å ta alle tre dosene, slik at de får full effekt av vaksinen, legger hun til.

Varierer?

Hun er ikke bekymret over at oppslutningen varierer fra sted til sted.

– Det at det er noen forskjeller fra sted til sted, sier lite om innsatsen rundt om i landet, og vi kan ikke trekke noen konklusjoner ut fra dette. Vaksinen blir registrert på kvinnens hjemstedsadresse. Det vil si at dersom en kvinne fra Molde tar vaksinen i Oslo, blir den registrert i Molde, forklarer Greve-Isdahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederst på listen ligger Hægebostad i Vest-Agder, mens blant kvinner registrert bosatt i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag er over 70 prosent vaksinert.

– Målet vårt er at vi kan gi god nok informasjon til alle i målgruppen, slik at de selv kan ta et valg, understreker hun.

Folkehelseinstituttet ser at det kan være forskjeller på kvinner ut fra sivilstatus. De som ikke er i et fast forhold viser større interesse for vaksinen enn de som er i fast forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi prøver altså å formidle at alle bør ta vaksinen. Selv om du har fast partner i dag, kan dette endre seg om noen år, og det er nå vaksinen er gratis, sier hun i en kommentar til NTB.

Aktuelt: Gutter får tilbud om HPV-vaksine fra neste høst

90 prosent beskyttelse

Vaksinen har vist å gi nærmere 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjonstidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men altså ikke alle. Og dersom en HPV-infeksjon varer, øker den faren for å utvikle celleforandringer i livmorhalsen, som er et forstadium til livmorhalskreft, heter det i informasjonen fra Folkehelseinstituttet.

Innmeldte bivirkninger har i all hovedsak dreid seg om milde og forbigående symptomer, som er kjente fra før. Dette er blant annet smerter på stikkstedet, hodepine, svimmelhet og en generell sykdomsfølelse, ofte med feber.

– Disse symptomene går over av seg selv i løpet av noen få dager, og gir ikke grunnlag for å endre anbefalingen om HPV-vaksine til unge kvinner, sier Greve-Isdahl.

Aktuelt:

8 av 10 jenter fullfører HPV-vaksineprogrammet

Ny HPV-test kan avdekke flere krefttilfeller