– Røyk og alkohol kan få deg til å se eldre ut

Det kan være fristende å kose seg med rødvin på hverdagen, men det kan få konsekvenser for utseendet ditt, ifølge ny dansk studie.
Det kan være fristende å kose seg med rødvin på hverdagen, men det kan få konsekvenser for utseendet ditt, ifølge ny dansk studie. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik påvirker røyking og et høyt alkoholinntak utseendet, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å leve et hardt liv kan få deg til å se eldre ut enn det alderen din skulle tilsi. Det er kanskje ikke veldig overraskende, men nå viser en ny dansk studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) hvordan røyking og et høyt alkoholinntak kan påvirke utseendet ditt.

– Høyt alkoholinntak og røyking gir synlige tegn på tidlig aldring. Dette er den første studien som viser at røyking og høyt alkoholinntak gjør at mange ser eldre ut enn det de faktisk er, sier hovedforfatter av studien Janne S. Tolstrup ved Universitetet i Odense til Medical News Today.

Undersøkelse: Hvem i Europa drikker mest?

Ga gråaktige ringer rundt øynene

Forskerne fulgte 11.613 deltagere i alderen 21 til 93 år i nesten 12 år for å undersøke om tunge drikkevaner og røyking kunne gi tidlige tegn på aldring.

Deltagerne var i snitt 51 år, og henholdsvis 57 prosent av de kvinnelige og 67 prosent av de mannlige deltagerne var røykere. Deltagernes gjennomsnittlige ukentlige alkoholinntak var 2,6 enheter for kvinner og 11,4 enheter for menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne så etter tegn som tidligere er blitt assosiert med høyere risiko for hjerte- og karsykdommer og tidlig død, som klumper eller linjer på ørene, gråaktige ringer rundt hornhinnen, guloransj plakk på øyet og tidlig hårtap hos menn.

Det vanligste tegnet på tidlig aldring var gråaktige ringer rundt øyene, med en forekomst på 60 prosent hos menn og 70 prosent hos kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne oppdaget at i tillegg til å se eldre ut enn alderen skulle tilsi, hadde røykere med et høyt alkoholinntak større risiko for å få klumper på ørene og tegn til aldring på øynene.

Aktuelt: En av ti foreldre drakk alkohol hver dag under utenlandsferien

Ga ikke økt risiko for tidlig hårtap

Resultatene viste også at desto høyere alkoholinntak og desto flere sigaretter man røyket, desto høyere var risikoen for tidlige tegn på aldring.

Ved et høyt alkoholinntak økte risikoen for å få gråaktige ringer rundt øynene og klumper på ørene. Det ga imidlertid ikke økt risiko for å utvikle guloransj plakk på øynene. Desto mer deltagerne røyket, desto høyere var risikoen for å utvikle både gråaktige ringer og guloransjplakk på øynene, samt klumper på ørene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyk og alkohol ga imidlertid ikke økt risiko for tidlig hårtap hos menn, ifølge studien.

Tolstrup og de andre forskerne påpeker at det er noen begrensninger ved studien. De har blant annet ikke tatt høyde for at de som røyker og drikker mye, opplever mer stress enn andre. Forskerne understreker også at dette er en observasjonsstudie, noe som gjør det utfordrende å konkludere med en direkte årsakssammenheng.

Les også: En av tre mener det drikkes for mye i jobbsituasjoner