Meny

Angst for angsten

<p>Et angstanfall kan vare i 10-30 minutter, men som regel roer det seg så fort man kommer ut av situasjonen. Foto: Colourbox.com</p>
Et angstanfall kan vare i 10-30 minutter, men som regel roer det seg så fort man kommer ut av situasjonen. Foto: Colourbox.com

Hovedproblemet ved angst er selve frykten for å få et nytt angstanfall. - Løsningen kan være «motsatt psykologi», forteller lege Brynjulf Barexstein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange som har opplevd panikkanfall . Én prosent av menn og cirka tre prosent av kvinner har panikklidelse i løpet av et år, og de fleste ulike typer angstlidelser oppstår og utvikler seg i perioden mellom tenårene og slutten av trettiårene.

Når panikkanfallene kommer tilbake med jevne mellomrom, snakker vi om panikklidelse. Et panikkanfall begynner plutselig, og er som regel uventet. Noen ganger kan det imidlertid være utløst av en situasjon som du på forhånd visste du var redd for, for eksempel å måtte si noe i en forsamling. Dette kan gi en intens angstfølelse i løpet av få minutter.

Det er vanlig å bli redd for å skulle dø, eller for at man er i ferd med å bli gal. Noen føler det som om de vil komme til å miste kontrollen helt.

Symptomer på et angstanfall

Får angst av å tenke på angst

– Mange gruer seg skikkelig til et nytt anfall med angst. Akkurat der ligger nok mye av roten i hele problematikken og løsningen, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege, og forklarer:

– Det er nemlig slik at angst for ny angst ofte blir selve hovedproblemet. Ved å gå med kropp og psyke i alarmberedskap i frykt og påvente at et eventuelt nytt angstanfall, ender man faktisk opp med å få angst.

Les også: Forskjell på redsel og angst

Vanlige former for angst

Det finnes flere typer angstlidelser.

Dette er de vanligste:

Angst er aldri farlig

Det er ingen sikker forklaring på hva som fører til panikkanfall.

Stress kan være en årsak. En svært stor andel som får panikkanfall har erfart unormalt vanskelige livshendelser det siste året. Hyperventilasjon er når du puster dypt og voldsomt (som del av opplevd angst). Dette kan hos noen utløse panikkanfall. Arvelighet kan også være en årsak, har psykiater og forfatter Tormod Huseby nylig uttalt til Lommelegen.no.

– Angst er aldri farlig, men kun ubehagelig. Jo mer man frykter og gruer seg til et evt nytt angstanfall, jo mer plaget blir man i det daglige, og sannsynligheten for å få angst blir større, sier Barexstein.

Ved å være engstelig for angst, går man rundt med et konstant forhøyet alarmeberedskap i kroppen. Dette inkluderer stresshormoner som adrenalin, som kan påvirke hjertet ditt.

– Adrenalin er i bunn og grunn hele forklaringen på angstsymptomene: Det gir hjertebank, raskere pust, eventuelt svimling og angst om man ikke vet hva som skjer og hvorfor det skjer, forklarer Barexstein.

OND SPIRAL: Jo mer man frykter og gruer seg til et evt nytt angstanfall, jo mer plaget blir man i det daglige og jo mer øker angsten, forteller lege Brynjulf Barexstein. Foto: Lommelegen.no
OND SPIRAL: Jo mer man frykter og gruer seg til et evt nytt angstanfall, jo mer plaget blir man i det daglige og jo mer øker angsten, forteller lege Brynjulf Barexstein. Foto: Lommelegen.no

Hvis frykten for å få nye panikkanfall hindrer deg i å leve normalt og du har vært plaget mer enn én måned, oppfyller du kriteriene for panikkangst, ifølge Helsedirektoratet.

Les også: Normal narsissisme eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse?

Hvordan kan du få bort angsten?

Jo reddere du er for å få angst og jo mer du forsøker å unngå det, jo høyere blir alarm- og adrenalinnivået i kroppen din. Løsningen ligger ofte i en slags «motsatt psykologi», forklarer Barexstein:

– Å ikke være redd for å få nytt angstanfall, kan faktisk være en nyttig metode mot angst. Tenk at det «bare» angst og det er kun ubehagelig, ikke farlig. Men ikke forsøk å unngå angsten, for det øker sannsynligheten for at du får det.

Han råder pasienter med panikkangst til å aktivt øve på denne type innstilling til angsten:

– Prøv å si til angsten «kom igjen angst, vis meg nå hva du er kar om. Jeg er ikke redd. Jeg tåler angst. Jeg bryr meg overhodet ikke. Jeg prøver ikke engang å unngå angst, for du er jo ikke farlig, angst. Jeg tåler deg, du er kun ubehagelig.»

Dette gjør at man kan få et psykologisk overtak på angsten og er ikke lenger frykter den.

– Da senkes alarmberedskapen i kroppen, og sjansen for angstanfall blir lavere. Skulle du likevel få noe som minner om angst, så tenker du «kom igjen, angst. Er dette alt du klarer? Det var da puslete greier, vis meg nå hva du klarer», sier Barexstein.

Les også: Fobier, en form for angst

Forsøk aktivt å få angst

Å forsøke å få angst kan faktisk hjelpe, ifølge allmennlegen.

– Å hyperventilere kan lett utløse angst. Deretter kan man slutte å hyperventilere for å se at angsten forsvinner - og det vil vise at der er du som har total kontroll, forklarer Barexstein.

Selv om man kanskje ikke klarer å fremskaffe et angstanfall ved å forsøke på det, er selve det å forsøke på å få angst noe som gir deg et stort psykologisk overtak på angsten.

– Da har du virkelig ikke angst for angsten lenger, og da har du kontrollen. Dette er svært effektive metoder, og alt handler om angst for angsten, som du må unngå ved å bestemme deg for å ikke være redd for angst, sier Barexstein.

Les også: Posttraumatisk stresslidelse

Få kontroll på pusten

Under et angstanfall kan det hjelpe å få kontroll over pusten. Når du har angst puster du nemlig raskt og overfladisk ( hyperventilering), uten at du selv er klar over det.

Råd til hvordan du får kontroll på pusten:

Fokuser på pustingen

Tell hver gang du puster inn

Når du har kommet i gang med å telle pustetakten, kan du ta styring over pustehastigheten med viljen.

Reduser pustefarten

Pust dypt inn og ut, ikke overflatisk

I tillegg til psykologiske metoder, har fysisk aktivitet en angstdempende effekt. Virkningen er både umiddelbar, og langsiktig kurerende, ifølge legen.

Les også: Behandling mot angst

Medisiner kan forverre panikkangsten

Det er ingen matvarer som er angstdempende, mens for mye alkohol kan virke angstprovoserende for mange.

Mange spør etter medisiner for å forebygge kommende angstanfall.

– Det å tenke på å bruke medisiner for å ikke få angst, er nettopp det som forverrer angst. Når du tenker på å bruke medisiner for å unngå angst, da har du allerede slått fast for deg selv at du under ingen omstendighet må oppleve angst igjen. Du kjemper mot den, du er redd for den, og løsningen er altså det motsatte - du får angst, forklarer Barexstein.

Selve oppskriften på panikkangst er å fastslå at man er redd for angst og vil unngå angst. Det er derimot langt mer effektivt å ha medisiner tilgjengelig - uten å faktisk bruke det.

– Det er en effekt som svært mange mennesker drar nytte av. Jeg kjenner flere mennesker som har til Valium i håndvesken sin år etter år uten å bruke dem, fordi de gir en slags trygghet å vite at man har dem, og så byttes de ut hver gang de går ut på datoen. Det er en smart måte å bruke medisiner på, råder allmennlegen.

En gruppe legemidler som kan brukes mot panikkanfall reduserer angst-symptomene raskt, men er sterkt avhengighetsdannende.

Bruk av Sobril (et legemiddel med angstdempende og svakt muskelavslappende effekt) kan på sikt øke angsten, fordi medisinens synkende konsentrasjoner i blodet kan oppleves som angst.

– Da er det lett å bli avhengig av medisiner, fordi du må ha mer medisin for å få bort angstfølelsen, sier Barexstein.

Les også: Medisiner i psykiatrien

Annen behandling mot panikkangst

Oppsøk lege dersom du er mye plaget med angst.

Legen kan kartlegge hva slags angstlidelse du har. Det er mange behandlingsalternativer, terapi og medisiner kan hjelpe noen.

Opplever du at panikkanfallene eller redselen for nye anfall påvirker livskvaliteten din, kan du be legen om å henvise deg til videre behandling, råder Helsedirektoratet.

Legen svarer: – Jeg trenger råd mot angst og panikk

Les også:

Depresjon hos barn

Misbruk av avføringsmidler

Angstanfall

Panikkanfall: Symptomer og kjennetegn

ADHD: Symptomer, årsaker og behandling

Angst: Ulike typer

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start
Siste nytt
22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start
Populært