Meny

Studie: Høy diabetesrisiko i Oslo øst kan skyldes «dårlig miljø»

Ifølge Folkehelseinstituttet er rundt 216 000 nordmenn type 2–diabetes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stor tilgang på usunn mat og få treningsområder kan være halve forklaringen til hvorfor folk i Oslo øst har større risiko for å få diabetes 2, hevder studie.

At det er store helseforskjeller i Norge er en kjent sak. I fjor skrev Folkehelseinstituttet at det er nesten ni års forskjell i levealderen innad i Oslo, og at det er større helseforskjeller i Norge enn i mange andre europeiske land.

Tidligere studier har forklart helseforskjeller med blant annet ulikheter i livsstil, gener og arv, sosioøkonomiske faktorer eller etnisk sårbarhet for visse sykdommer.

Men nå hevder en ny studie, publisert i tidsskriftet European Journal of Public Health , at tilgang på sunn mat og steder å trene kan ha en uavhengig effekt på antall diabetestilfeller. Faktisk mener forskerne at rundt halvparten av forskjellen i diabetesrisikoen mellom Oslo øst og vest kan forklares med dette, skriver Forskning.no.

Store geografiske forskjeller

I studien har forskerne brukt data fra The Oslo Health Study som 17.000 innbyggere deltok i tilbake i 2002. 741 personer rapportere da at de hadde diabetes type 2. Av dem var 669 tilfeller i de østlige bydelene av Oslo, mens 82 tilfeller var i de vestlige.

Selv etter at forskerne tok høyde for sammenhengende årsaker som etnisitet, kroppsmasseindeks (BMI), alder og utdanning, fant de en markant forskjell i diabetesrisikoen mellom Oslo øst og vest. Faktisk hadde folk i Oslo øst nesten 60 prosent høyere risiko for å få diabetes.

Les også: Norske forskere et skritt nærmere å kurere diabetes: – Revolusjonerende hvis de lykkes

Kartla miljøforskjeller

Forskerne undersøkte videre forskjellene i nabolagene ved å telle antall restauranter med usunn mat, antall treningssentre og antall matbutikker med kun sunn mat.

– Vi tenkte det ville være interessant å spore utbredelsen av helserelaterte ressurser, slik som treningsmuligheter og butikker med sunn og usunn mat, for å se om forskjellene var så store at de kunne forklare noe av den skjeve utbredelse av diabetes i befolkningen, sier doktorgradsstipendiat Elias Nosrati til Forskning.no . Nosrati studerer ved Universitetet i Cambridge og er også med i Oslo Diabetes Forskningssenter.

Det viste seg at folk i Oslo vest hadde mindre tilgang på usunn mat og større tilgang på frukt- og grønnsaksbutikker og treningsområder, og i studien hevder forskerne at det å bo et sted med stor tilgang på fastfood og liten tilgang på sunne matbutikker og treningsområder, øker risikoen for å få diabetes type 2 med 30 prosent.

Konklusjonen i studien er dermed at «giftige miljøer» må ta på seg noe av skylden for ulikhetene i diabetesforekomsten i Oslo.

– Hvordan vi organiserer bydelene og legger til rette for aktivitet og sunt kosthold, er faktisk med på å skape helseforskjeller, sier Nosrati til Forskning.no.

Nosrati medgir dog ovenfor nettstedet at studien har en viss grad av usikkerhet fordi den baserer seg på et lite tallmateriale.

Les også: Studie: Økt risiko for diabetes type 2 hos snusbrukere

Helse og livsstil
Populært