Forskning: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

Forskere mener å ha funnet at det kan være fruktaner, og ikke gluten, som skaper problemer for mange. Fruktaner finnes blant annet i flere typer løk.
Forskere mener å ha funnet at det kan være fruktaner, og ikke gluten, som skaper problemer for mange. Fruktaner finnes blant annet i flere typer løk. Foto: Martin Schutt / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere fra Universitetet i Oslo og Universitetet i Monash mener det kan være fruktan og ikke gluten som er årsaken til magetrøbbel hos mange. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvete, rug, bygg, asparges og flere typer løk. Fruktaner finnes i alle disse matvarene og kan være årsaken til at mange opplever mageproblemer. I alle fall hvis vi skal tro forskning fra Norge og Australia, publisert i tidsskriftet Gastroenterology.

I studien så nemlig forskerne magerelaterte reaksjoner på fruktan og ikke på gluten.

59 personer med selvdiagnostisert glutenintoleranse deltok i studien. Ingen av personene hadde diagnosen cøliaki.

Studien gikk så ut på at gruppen fikk utdelt tre typer müslibarer med likt utseende og smak, men med ulikt innhold. Noen av barene inneholdt gluten, noen inneholdt fruktaner og noen ingen av delene. Gruppen spiste én bar per dag i en uke og hadde en ukes mellomrom mellom hver av de ulike typene.

Kan forklare forbedring ved glutenfri diett

Ifølge forskerne førte müslibarene som inneholdt fruktaner til 15 prosent mer oppblåsthet og til 13 prosent økning i andre magerelaterte problemer, sammenlignet med barene som ikke inneholdt noe som helst. Barene som inneholdt gluten hadde ingen effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan forklare hvorfor mennesker med irritabel tarm ofte opplever en forbedring på en glutenfri diett, men likevel ikke blir helt friske, sier Jane Muir ved Universitetet i Monash til tidsskriftet New Scientist.

– Ved å kutte ut hvete eliminerer de en stor del av fruktanene, men de kan fremdeles få problemer hvis de spiser mat med et høyt innhold av fruktaner som løk og hvitløk, forklarer hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nima kan oppdage selv små spor av gluten

Flere studier

Universitetet i Monash har tidligere gjennomført flere studier om gluten. Blant annet har forskere ved universitetet forsøkt å finne ut om mennesker uten cøliaki også kan reagere på gluten.

I 2011 ble det publisert en studie som konkluderte med at gluten kunne gi mageproblemer hos pasienter uten cøliaki. I 2013 kom imidlertid en oppfølgingsstudie der konklusjonen var at forskerne ikke kunne finne at gluten ga slike symptomer hos deltagerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Forskere motbeviste sine egne resultater: – Glutenintoleranse eksisterer kanskje ikke likevel

Peter Gibson er en av dem som har deltatt i flere av studiene fra Melbourne. Til New Scientist nå sier Gibson at de nyeste funnene om fruktaner kan forklare hvorfor det har vært så vanskelig å finne ut hvordan gluten kan skape problemer for mennesker uten cøliaki.

Han sier videre at det også er mulig at en liten gruppe mennesker uten cøliaki faktisk reagerer på gluten, men at forskningen så langt ikke har vært omfattende nok til å fange dette opp.

Les også: – Å kutte ut gluten kan være skadelig