Norge på verdenstopp i behandling av hjerneslag

<p>12.000 nordmenn rammes årlig av hjerneslag ifølge helsemyndighetene.</p>
12.000 nordmenn rammes årlig av hjerneslag ifølge helsemyndighetene.

93 prosent av alle hjerneslagpasienter i Norge får behandling i slagenhet viser en årsrapport. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Aldri har så mange blitt behandlet i slagenhet. Dette er verdensrekord. Nå er vi faktisk bedre enn svenskene, som ligger på 91 prosent, sier faglig leder av Hjerneslagregisteret, Bent Indredavik, til Dagens Medisin.

Årsrapporten fra Norsk hjerneslagregister for 2016 viser også at mer enn 6 av 10 som får blodproppoppløsende medisin, får det innen 40 minutter etter ankomst til sykehuset og at 7 av 10 pasienter er selvhjulpne tre måneder etter et hjerneslag.

Ifølge Dagens Medisin viser rapporten at det har vært en fremgang på 9 av 11 kvalitetsindikatorer i slagbehandlingen siden 2015.

Les også: Forskning: Søvnproblemer knyttes til høyere risiko for slag og hjertesykdom

Mener det går riktig vei

Det er Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre som offentliggjør resultater fra flere kvalitetsregistre. Servicemiljøet drives av de regionale helseforetakene på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Indredavik sier til Dagens Medisin at han mener det nå går riktig vei med norsk hjerneslag-behandling, men presiserer at det også fremdeles finnes uønskede forskjeller mellom sykehusene.

– Når vi publiserer på sykehusnivå, er det viktig at sykehusene bruker dataene til forbedring, sier han til Dagens Medisin.

Les også: Menn over 55 år er mest utsatt for hjerneslag

Har etterlyst økt fokus

Tidligere i høst uttalte lederen for Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, at hun mener det må på plass et kompetanseløft og en omorganisering i hjerneslag-behandlingen i Norge.

– Helsemyndighetene må på banen. Vi må trekke temaet mer inn i skole og utdanning, ambulansetjenestene må oppjusteres og kompetansen må heves på de avdelingene som tar imot slagpasienter i Norge, sa hun til ABC Nyheter da.

Hun fikk støtte fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse som uttalte at de mener det ofte tar for lang tid å frakte slagpasienter til sykehus for behandling i dag.

Bakgrunn: Hjerneslag rammer tusenvis og koster milliarder: – Må ha økt fokus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden