Kraftig økning i antallet mødre som jobber heltid

Tobarnsmor Allis Kydland (37) er gledelig overrasket over at deltidsjobbing blant mødre minker, og at flere jobber heltid. Veien mot likestilling mellom mødre og fedre i arbeids- og familielivet er likevel fortsatt lang, påpeker hun.
Tobarnsmor Allis Kydland (37) er gledelig overrasket over at deltidsjobbing blant mødre minker, og at flere jobber heltid. Veien mot likestilling mellom mødre og fedre i arbeids- og familielivet er likevel fortsatt lang, påpeker hun.

Flere mødre jobber heltid, færre jobber deltid. Økningen er sterkest blant dem med tre eller flere barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny SSB-statistikk fra Arbeidskraftundersøkelsen avdekker en likestillingspolitikk som virker.

Andelen mødre som jobber deltid faller i en slik grad at det overrasker fagfolkene som følger feltet.

– Mødre jobber stadig mer heltid. Det er fortsatt mange mødre som ikke er i jobb, men ser vi på dem som er i jobb, er det en kanskje overraskende stor økning i andelen som jobber heltid. Det er bra i et likestillingsperspektiv, sier seniorrådgiver i SSB, Ole Sandvik, til Dagsavisen.

FAKTA: Mødre, deltid og heltid

SSB-forskerne har, på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, utviklet statistikk med tall hentet fra Arbeidskraft­­undersøkelsen.

Undersøkelsen er gjort blant foreldre mellom 25–54 fire år, som utgjør det store flertallet av mødre og fedre med barn mellom 0–17 år.

I denne gruppen var 81 prosent av kvinnene og 85 prosent av mennene sysselsatt i 2016.

Fra 2006 til 2016 ble deltidsandelen redusert fra 37,4 til 28,7 prosent blant kvinner, mens den økte svakt blant menn, fra 7,0 til 8,4 prosent.

Fra 2006 til 2016 har heltidsandelen økt med henholdsvis 11 prosentpoeng blant mødre i alt, og hele 17 prosentpoeng blant mødre med minst tre barn i familien.

Kilde: Arbeidskraftundersøkelsen, SSB

– Er dette resultater av en likestillingspolitikk som virker?

– Ja, likestillingspolitikken virker rett og slett, svarer Sandvik.

Økonomi

Tallene skal vi straks komme til – først møter vi Allis Kydland. Hun er mor til Jeppe (snart 6 år) og Max (9), og Kydland hadde heltids vikarstillinger da hun gikk gravid med begge guttene. Nå jobber hun i fast, heltidsstilling i et selskap som leverer utstyr og varer til tannhelsesektoren.

– Vurderte du å jobbe deltid da du skulle ut i jobb igjen etter permisjonstiden?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Den viktigste årsaken var økonomi. I tillegg får man behov for å være noe annet enn mamma og melkestasjon.

– Dersom økonomi ikke hadde vært avgjørende, hadde deltid vært mer aktuelt da?

– Da hadde det nok vært ganske aktuelt. Småbarnstiden er jo en krevende periode, så jeg kunne fint jobbet deltid da, sier 37-åringen, som legger til:

– Og som alenemor nå kunne jeg ikke jobbet heltid dersom jeg ikke hadde hatt en fleksibel arbeidsgiver.

Overrasket

Mellom 2006 og 2016 ble deltidsandelen redusert fra 37,4 til 28,7 prosent blant kvinner med barn. Sandvik i SSB omtaler det som «overraskende mye over et såpass kort tidsrom». Og der antallet barn tidligere har hatt mye å si for antallet mødre som jobber deltid, avdekker statistikken en markant endring:

* Fra 2006 til 2016 har heltidsandelen økt med henholdsvis 11 prosentpoeng blant mødre i alt, men med hele 17 prosentpoeng blant mødre med minst tre barn i familien.

– Det er fortsatt slik at antall barn og yngste barns alder betyr en del for hvorvidt mødre er i jobb, og hvor mye de jobber. For fedre ser vi lite av den effekten, bortsett fra fedre med de yngste barna. Heltidsandelen for alle mødre øker, men i de barnerike familiene er økningen enda sterkere. Betydningen av antall barn og barnas alder, er altså redusert for kvinnene, sier Sandvik.

Les også: Tar gjerne enda mer pappaperm

Fortsatt store forskjeller

Tross en utvikling mot et mer likestilt familie- og arbeidsliv, er det fortsatt store forskjeller mellom kjønnene.

* Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn.

* Menn tar i hovedsak ut den fastsatte fedrekvoten, sjelden mer. Kvinner har dermed betydelig lengre fravær fra jobb.

* Et flertall av minstepensjonister er kvinner.

* En kombinasjon av lange fødselspermisjoner, kontantstøtte og deltidsjobb kan gi en økonomisk magrere alderdom for mange kvinner.

* Deltid og fravær fra arbeidslivet gjør også at mange kvinner har måttet stå i jobb lenger fordi de ikke har tjent opp nok permisjonspoeng ved fylte 62 år.

– Det er mer vanlig med brøkstillinger i en del kvinnedominerte yrker. Mange jobber i helsesektoren der det er fasten, men ikke hele stillinger. Det er imidlertid viktig å skille mellom frivillig og ufrivillig deltid, sier Karin Hamre, som er koordinator for likestillingsrelatert statistikk og analyser i SSB.

Hun peker i tillegg på et par andre faktorer.

– Andelen som er ledere er lavere blant kvinner enn blant menn. Det å ha perioder med deltidsarbeid og/eller lengre perioder borte fra jobb, for eksempel i forbindelse med foreldrepermisjon, kan ha betydning for progresjon på jobben. Da kan man gå glipp av både lønnsutvikling og forfremmelser.

– Dersom kvinner velger deltidsarbeid i større grad enn menn på grunn av barn, er det problematisk i et likestillingsperspektiv, fordi det her er et ønske om likedeling mellom foreldrene, sier Hamre.

Utdanning og lederjobber

Han peker på flere forhold som peker i samme retning:

Seks av ti av dem som tar høyere utdanning er kvinner, og det er i dag like mange kvinner som menn som tar doktorgrad. Samtidig har andelen kvinner i ledende stillinger økt fra 32 til 38 prosent mellom 2011 og fram til i dag, ifølge seniorrådgiveren.

– Dette gjenspeiler vel også øvrige utviklingstrekk i samfunnet vårt. Kvinner tar lengre utdanning enn før, de får barn senere i livsløpet, og flere kvinner er ledere.

– At kvinnene utsetter å få barn til de er etablert på arbeidsmarkedet, bidrar til at veien tilbake er enklere. Av økonomiske og karrieremessige grunner har de kanskje et annet forhold til arbeidsmarkedet enn deres mødre hadde for tretti år siden, sier Sandvik.

Les også: NHO: Mor og far må dele foreldrepermisjonen likt

Fedrekvotens betydning

– Hva kan være forklaringen på denne utviklingen?

– Personlig så kan jeg bare se på meg selv, og det tror jeg mange som leser dette også kan gjøre, sier 63-årige Sandvik, som ble forelder første gang i 1986.

– Jeg hadde en veldig tradisjonell oppvekst. Og selv hadde jeg få permisjonsmuligheter med mine barn. Men jeg tror fedrekvoten, som ble innført i 1993, har betydd mer enn vi tenker over. At barna opplever at far faktisk tar del i omsorgsarbeidet tror jeg har en effekt både for far og barn – og det påvirker den fremtidige atferden. Dette tror jeg ruller inn over samfunnet vårt, sier Sandvik, og peker tilbake på et konkret funn i Arbeidskraftundersøkelsen som forsterker bildet av en likere fordeling mellom mor og far:

– Når vi ser på foreldrenes midlertidige fravær med barn i alderen 2–3 år, perioden etter at foreldrepermisjonen er tatt ut, så er det en påfallende forskjell fra 2006 til 2016. Omfanget av midlertidig fravær fra jobben var nesten likt blant mødre og fedre i 2016. I 2006 hadde mødre med barn i denne alderen nesten 70 prosent høyere fravær enn fedrene.

SSB-rådgiveren legger til:

– Når vi som jobber med statistikk til daglig finner en stor endring i tallene, er det som regel en feil et sted. Men her er det ikke det. Dette tror vi gjenspeiler faktiske endringer i samfunnet vårt.

– Fortsatt lang vei å gå

Tilbake til tobarnsmoren Kydland. Hun er, som Sandvik i SSB, overrasket over utviklingen. Så er hun også klar over dilemmaene, og at både fedre og mødre må balanserer ulike forventninger og krav både i familielivet og arbeidslivet som tidvis er krevende å forene. Hun har selv kjent på det samme.

På spørsmål om hun har forståelse for at en del mødre velger å jobbe deltid, svarer hun:

– Fra et praktisk ståsted: Helt klart. Fra et feministisk og politisk ståsted: Det er helt klart noe vi burde forsøke å unngå.

Samtidig som hun mener utviklingen er positiv, kaller hun det museskritt i riktig retning.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå. Derfor er politikk viktig. Endring må tvinges gjennom.

Les også: Derfor snur de om fedrekvoten

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale
Siste nytt
18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale
Populært