Kraftig økning i antallet mødre som jobber heltid

Tobarnsmor Allis Kydland (37) er gledelig overrasket over at deltidsjobbing blant mødre minker, og at flere jobber heltid. Veien mot likestilling mellom mødre og fedre i arbeids- og familielivet er likevel fortsatt lang, påpeker hun.
Tobarnsmor Allis Kydland (37) er gledelig overrasket over at deltidsjobbing blant mødre minker, og at flere jobber heltid. Veien mot likestilling mellom mødre og fedre i arbeids- og familielivet er likevel fortsatt lang, påpeker hun.

Flere mødre jobber heltid, færre jobber deltid. Økningen er sterkest blant dem med tre eller flere barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny SSB-statistikk fra Arbeidskraftundersøkelsen avdekker en likestillingspolitikk som virker.

Andelen mødre som jobber deltid faller i en slik grad at det overrasker fagfolkene som følger feltet.

– Mødre jobber stadig mer heltid. Det er fortsatt mange mødre som ikke er i jobb, men ser vi på dem som er i jobb, er det en kanskje overraskende stor økning i andelen som jobber heltid. Det er bra i et likestillingsperspektiv, sier seniorrådgiver i SSB, Ole Sandvik, til Dagsavisen.

FAKTA: Mødre, deltid og heltid

SSB-forskerne har, på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, utviklet statistikk med tall hentet fra Arbeidskraft­­undersøkelsen.

Undersøkelsen er gjort blant foreldre mellom 25–54 fire år, som utgjør det store flertallet av mødre og fedre med barn mellom 0–17 år.

I denne gruppen var 81 prosent av kvinnene og 85 prosent av mennene sysselsatt i 2016.

Fra 2006 til 2016 ble deltidsandelen redusert fra 37,4 til 28,7 prosent blant kvinner, mens den økte svakt blant menn, fra 7,0 til 8,4 prosent.

Fra 2006 til 2016 har heltidsandelen økt med henholdsvis 11 prosentpoeng blant mødre i alt, og hele 17 prosentpoeng blant mødre med minst tre barn i familien.

Kilde: Arbeidskraftundersøkelsen, SSB

– Er dette resultater av en likestillingspolitikk som virker?

– Ja, likestillingspolitikken virker rett og slett, svarer Sandvik.

Økonomi

Tallene skal vi straks komme til – først møter vi Allis Kydland. Hun er mor til Jeppe (snart 6 år) og Max (9), og Kydland hadde heltids vikarstillinger da hun gikk gravid med begge guttene. Nå jobber hun i fast, heltidsstilling i et selskap som leverer utstyr og varer til tannhelsesektoren.

– Vurderte du å jobbe deltid da du skulle ut i jobb igjen etter permisjonstiden?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Den viktigste årsaken var økonomi. I tillegg får man behov for å være noe annet enn mamma og melkestasjon.

– Dersom økonomi ikke hadde vært avgjørende, hadde deltid vært mer aktuelt da?

– Da hadde det nok vært ganske aktuelt. Småbarnstiden er jo en krevende periode, så jeg kunne fint jobbet deltid da, sier 37-åringen, som legger til:

– Og som alenemor nå kunne jeg ikke jobbet heltid dersom jeg ikke hadde hatt en fleksibel arbeidsgiver.

Overrasket

Mellom 2006 og 2016 ble deltidsandelen redusert fra 37,4 til 28,7 prosent blant kvinner med barn. Sandvik i SSB omtaler det som «overraskende mye over et såpass kort tidsrom». Og der antallet barn tidligere har hatt mye å si for antallet mødre som jobber deltid, avdekker statistikken en markant endring:

* Fra 2006 til 2016 har heltidsandelen økt med henholdsvis 11 prosentpoeng blant mødre i alt, men med hele 17 prosentpoeng blant mødre med minst tre barn i familien.

– Det er fortsatt slik at antall barn og yngste barns alder betyr en del for hvorvidt mødre er i jobb, og hvor mye de jobber. For fedre ser vi lite av den effekten, bortsett fra fedre med de yngste barna. Heltidsandelen for alle mødre øker, men i de barnerike familiene er økningen enda sterkere. Betydningen av antall barn og barnas alder, er altså redusert for kvinnene, sier Sandvik.

Les også: Tar gjerne enda mer pappaperm

Fortsatt store forskjeller

Tross en utvikling mot et mer likestilt familie- og arbeidsliv, er det fortsatt store forskjeller mellom kjønnene.

* Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn.

* Menn tar i hovedsak ut den fastsatte fedrekvoten, sjelden mer. Kvinner har dermed betydelig lengre fravær fra jobb.

* Et flertall av minstepensjonister er kvinner.

* En kombinasjon av lange fødselspermisjoner, kontantstøtte og deltidsjobb kan gi en økonomisk magrere alderdom for mange kvinner.

* Deltid og fravær fra arbeidslivet gjør også at mange kvinner har måttet stå i jobb lenger fordi de ikke har tjent opp nok permisjonspoeng ved fylte 62 år.

– Det er mer vanlig med brøkstillinger i en del kvinnedominerte yrker. Mange jobber i helsesektoren der det er fasten, men ikke hele stillinger. Det er imidlertid viktig å skille mellom frivillig og ufrivillig deltid, sier Karin Hamre, som er koordinator for likestillingsrelatert statistikk og analyser i SSB.

Hun peker i tillegg på et par andre faktorer.

– Andelen som er ledere er lavere blant kvinner enn blant menn. Det å ha perioder med deltidsarbeid og/eller lengre perioder borte fra jobb, for eksempel i forbindelse med foreldrepermisjon, kan ha betydning for progresjon på jobben. Da kan man gå glipp av både lønnsutvikling og forfremmelser.

– Dersom kvinner velger deltidsarbeid i større grad enn menn på grunn av barn, er det problematisk i et likestillingsperspektiv, fordi det her er et ønske om likedeling mellom foreldrene, sier Hamre.

Utdanning og lederjobber

Han peker på flere forhold som peker i samme retning:

Seks av ti av dem som tar høyere utdanning er kvinner, og det er i dag like mange kvinner som menn som tar doktorgrad. Samtidig har andelen kvinner i ledende stillinger økt fra 32 til 38 prosent mellom 2011 og fram til i dag, ifølge seniorrådgiveren.

– Dette gjenspeiler vel også øvrige utviklingstrekk i samfunnet vårt. Kvinner tar lengre utdanning enn før, de får barn senere i livsløpet, og flere kvinner er ledere.

– At kvinnene utsetter å få barn til de er etablert på arbeidsmarkedet, bidrar til at veien tilbake er enklere. Av økonomiske og karrieremessige grunner har de kanskje et annet forhold til arbeidsmarkedet enn deres mødre hadde for tretti år siden, sier Sandvik.

Les også: NHO: Mor og far må dele foreldrepermisjonen likt

Fedrekvotens betydning

– Hva kan være forklaringen på denne utviklingen?

– Personlig så kan jeg bare se på meg selv, og det tror jeg mange som leser dette også kan gjøre, sier 63-årige Sandvik, som ble forelder første gang i 1986.

– Jeg hadde en veldig tradisjonell oppvekst. Og selv hadde jeg få permisjonsmuligheter med mine barn. Men jeg tror fedrekvoten, som ble innført i 1993, har betydd mer enn vi tenker over. At barna opplever at far faktisk tar del i omsorgsarbeidet tror jeg har en effekt både for far og barn – og det påvirker den fremtidige atferden. Dette tror jeg ruller inn over samfunnet vårt, sier Sandvik, og peker tilbake på et konkret funn i Arbeidskraftundersøkelsen som forsterker bildet av en likere fordeling mellom mor og far:

– Når vi ser på foreldrenes midlertidige fravær med barn i alderen 2–3 år, perioden etter at foreldrepermisjonen er tatt ut, så er det en påfallende forskjell fra 2006 til 2016. Omfanget av midlertidig fravær fra jobben var nesten likt blant mødre og fedre i 2016. I 2006 hadde mødre med barn i denne alderen nesten 70 prosent høyere fravær enn fedrene.

SSB-rådgiveren legger til:

– Når vi som jobber med statistikk til daglig finner en stor endring i tallene, er det som regel en feil et sted. Men her er det ikke det. Dette tror vi gjenspeiler faktiske endringer i samfunnet vårt.

– Fortsatt lang vei å gå

Tilbake til tobarnsmoren Kydland. Hun er, som Sandvik i SSB, overrasket over utviklingen. Så er hun også klar over dilemmaene, og at både fedre og mødre må balanserer ulike forventninger og krav både i familielivet og arbeidslivet som tidvis er krevende å forene. Hun har selv kjent på det samme.

På spørsmål om hun har forståelse for at en del mødre velger å jobbe deltid, svarer hun:

– Fra et praktisk ståsted: Helt klart. Fra et feministisk og politisk ståsted: Det er helt klart noe vi burde forsøke å unngå.

Samtidig som hun mener utviklingen er positiv, kaller hun det museskritt i riktig retning.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå. Derfor er politikk viktig. Endring må tvinges gjennom.

Les også: Derfor snur de om fedrekvoten

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:50 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris
Siste nytt
14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:50VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris
Populært