Meny

WHO ber om stans av antibiotikabruk på friske dyr

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det finnes alternativer til antibiotika i dyresektoren, hvis hensikten er å forebygge sykdom hos dyr. Foto: Jeff Roberson / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En større undersøkelse antyder at mindre bruk av antibiotika i dyresektoren kan bremse utviklingen av antibiotikaresistente bakterier.

Undersøkelsen baserer seg på en gjennomgang av nesten 200 ulike studier og er bestilt av Verdens helseorganisasjon (WHO), skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge undersøkelsen bidro begrensninger av antibiotikabruk i husdyr og på fiskeanlegg til en klar reduksjon av antibiotikaresistente bakterier hos disse dyrene. Noe som tyder på at kutt i bruken kan ha en betydelig effekt når det gjelder utviklingen av antibiotikaresistente bakterier, skriver nyhetsbyrået.

Varsku

Det har fått Verdens helseorganisasjon til å rope varsku og nå ber organisasjonen om fullstendig stopp i bruken av antibiotika på dyr dersom hensikten er vekstfremmende eller sykdomsforebyggende. Unntaket er hvis en sykdom allerede er blitt oppdaget på andre dyr i samme flokk eller populasjon.

Organisasjonen ber samtidig om en overordnet reduksjon i bruken av medisinsk viktig antibiotika på dyr i matproduksjon.

Les også: Funn av resistent bakterie på Sørlandet sykehus

Omfattende bruk

Ifølge organisasjonen er det i dag omfattende bruk av antibiotika i dyresektoren i en rekke land. Noen steder går så mye som 80 prosent av det totale forbruket til dyresektoren, hevder de. Ofte er hensikten å fremme vekst eller forhindre at dyr blir syke.

Det høye forbruket antas å ha bidratt til at enkelte bakterier som kan være farlige for mennesker, allerede har utviklet resistens mot det meste av tilgjengelige helsebehandlinger.

Verdens helseorganisasjon har tidligere utropt antibiotikaresistens til «den største trusselen mot den globale folkehelsen» og pekt på at det finnes svært få tilgjengelige behandlingsalternativer for antibiotikaresistente infeksjoner i dag. Ifølge AFP har forskere tidligere estimert at rundt 50 millioner dødsfall i verden vil skyldes antibiotikaresistens innen år 2050.

– Mangel på effektiv antibiotika er en like alvorlig sikkerhetstrussel som et plutselig og dødelig sykdomsutbrudd, sa generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom Ghebreyesus i en tale denne uken.

Les også: Tolv tonn antibiotika fjernet fra norsk kyllingproduksjon på to år

Helse og livsstil
Populært