Alvorlige bivirkninger av kosmetikk kan gi varig skade på øyet

Kristin fikk blemme på øyet. Ved en slik reaksjon på øyet, bør man oppsøke primærhelsetjenesten for å få evaluert om det er noe som trenger behandling.
Kristin fikk blemme på øyet. Ved en slik reaksjon på øyet, bør man oppsøke primærhelsetjenesten for å få evaluert om det er noe som trenger behandling. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å melde fra dersom du reagerer på kosmetikk eller kroppspleieprodukter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vet du hva sminken din inneholder? Det finnes mange stoffer i kosmetikk som kan gi bivirkninger.

Kristin Glistrup opplevde nylig en kraftig reaksjon på øyesminkefjerner. Det sved i øynene rett etter bruk, og den tredje dagen begynte øynene å renne konstant på dagtid.

Dagen etter våknet hun opp med knallrøde øyne og en stor blemme i øyet.

– Jeg ble kjemperedd! Tenk hvis jeg blir blind? Det var ikke noe hyggelig opplevelse, forteller Glistrup.

– Det var så vondt i øynene! Det var nesten som et sår på øyet, sier Glistrup, som gikk rett til fastegen.

Legen fortalte at hun aldri hadde sett noe lignende før.

– Jeg måtte først skylle øyet for å få bort alle produktrester. Deretter måtte jeg smøre på en betennelsesdempende krem tre ganger daglig i ti dager, helt til blemmen forsvant, opplyser Glistrup.

Etter den ubehagelige opplevelsen fjerner hun heretter sminken med vann, og vegrer seg for å bruke et sterkere middel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Produktet jeg brukte var beregnet for sensitive øyne og kontaktlinsebrukere, derfor trodde jeg at det var et mildt produkt. Det er skremmende at butikker kan selge slike produkt, sier Glistrup.

Les også: 10 vanlige bivirkninger av medisin

Okuløær allergi (allergisk konjunktivitt)

Anna Bistrup, rådgiver helsefag ved Astma- og Allergiforbundet, får sett på bildet av Glistrups øye. Hun tror blemmen skyldes en reaksjon i øyets bindehinne (konjunktiva).

– Ved en reaksjon på øyet, spesielt slik man ser på bildet bør man oppsøke primærhelsetjenesten for å få evaluert om det er noe som trenger behandling. Å få stoffer på øyet kan i noen tilfeller gi reaksjon. Når man bruker sminkefjerner er dette noe som lett kommer inn på øyet og kan skape irritasjon og en eventuell allergisk reaksjon da det er så tyntflytende, forklarer Bistrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes flere former for okuløær allergi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen av disse typene reaksjoner kan gi skader på synet hvis det går ubehandlet, påpeker Bistrup.

Som regel oppstår allergisk konjunktivitt når et allergen som virvler omkring i luften fester seg i øynenes slimhinner.

Allergisk konjunktivitt

Dette er symptomene:

Røde øyne som klør kraftig

Vandig sekresjon

Eventuelt ødem i og rundt øyet

Tørr brunrødt eksem i øyets omgivelser.

Andre allergisymptomer: tett, rennende nese, nysing og dyspné

Kilde: Legevakthåndboken

Allergisk konjunktivitt er gjerne midlertidig og lett å behandle, men hvis plagene ikke går over, kan du be legen din om en henvisning til en øyelege som kan gjøre en ordentlig utredning og eventuelt skrive ut sterkere medisiner. Du må ikke akseptere å måtte gå rundt med slike plager i øynene, råder NAAF.

Les også: Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen

Vanlige bivirkninger

– Har dere eksempler på hva som kan skje når øyet reagerer på kosmetikk?

– Noen opplever allergisk reaksjon på øyelokk og rundt øyet ved bruk av for eksempel øyesminke som concealer, eyeliner og øyeskygge. Da får man ofte eksem på øyelokket, hevelser og kløe / rennende øyne, forklarer Bistrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bivirkningene som oftest har blitt meldt inn til Mattilsynet er hudreaksjoner i form av eksem/utslett , rødhet , kløe , svie og hevelser.

– Det er bedre å melde ifra en gang for mye, enn en for lite. Det er viktig at forbrukere som opplever ubehag ved bruk av et kosmetisk produkt melder fra. Jo flere som melder fra om bivirkninger de opplever, jo bedre oversikt får vi over hvilke produkter som kan gi problemer, opplyser Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis flere forbrukere melder fra, vil det hjelpe Mattilsynet med å gjøre produktene folk kjøper tryggere.

Les også: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Store mørketall

Internasjonale studier viser at det er svært vanlig å oppleve bivirkninger av kosmetikk og kroppspleieprodukter, ifølge Mattilsynet.

Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter ble etablert i 2008, og er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. Våren 2015 ble det også opprettet et forbrukerbasert meldesystem hvor forbrukeren kan melde inn produkter de har reagert på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 mottok bivirkningsregisteret 183 meldinger om bivirkninger av kosmetikk og kroppspleieprodukter. 121 meldinger ble sendt fra helsepersonell, mens 62 meldinger kom fra forbrukere.

– Det fryktes store mørketall på grunn av underrapportering, sier Jemtland.

Les også: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

For få melder inn produkter

Leger, tannleger, farmasøyter og helsesøstre er pålagt å melde fra ved mistanke om bivirkninger av kosmetikk. Helsepersonell vil fylle ut meldeskjemaet på vegne av forbruker for deretter å rapportere videre til Folkehelseinstituttet.

– Det er altfor få som melder produkter inn til registeret, dette fører igjen til at det er vanskelig å identifisere potensielt farlige produkter på markedet, sier Anna Bistrup ved Astma- og Allergiforbundet.

– Mange opplever nok at innmeldingssystemet kan være litt tidkrevende, men samtidig er det viktig at det gjøres ordentlig slik at man får all relevant informasjon, understreker Bistrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astma- og Allergiforbundet ønsker større fokus på at man skal melde inn reaksjoner på kroppspleieprodukter.

Les også: Hovne øyne: Hva kan være årsak?

En halv million bivirkninger

Én av ti har i løpet av det siste året fått uønskede bivirkninger av kosmetiske produkter, ifølge en forbrukerundersøkelse utført av Synovate (publisert desember 2011) , på oppdrag fra Mattilsynet.

– Det utgjør en halv million bivirkninger årlig. Bare 0,1 promille av disse blir rapportert videre til Bivirkningsregisteret. Det er en stor utfordring for vårt arbeid med å trygge kosmetiske produkter, sier Jemtland.

Kartlegging av rapporterte bivirkninger er et av de viktigste verktøyene Mattilsynet har for å finne ut hvilke produkter eller ingredienser som kan gi helseskader.

– Hvorfor er det viktig å melde fra når man opplever bivirkninger av kosmetikk?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For at Mattilsynet skal kunne følge opp saken mot produsentene/importørene av produktet er vi avhengig av at bivirkninger rapporteres. Flere registrerte bivirkningstilfeller på samme produkt eller meldinger om alvorlige reaksjoner vil kunne gi Mattilsynet et grunnlag for å reagere mot produktet, sier Jemtland.

Meld fra om bivirkninger her : Folkehelseinsituttet (FHI): Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter

Saken er først publisert på Lommelegen.no