Støvprøver viser miljøgifter i norske hjem

Hybelkanin er en dott med støv og lo, ofte finnes de godt skjult under senga der de lever et fritt liv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hybelkanin er en dott med støv og lo, ofte finnes de godt skjult under senga der de lever et fritt liv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Støv fra vanlige norske hjem inneholder en lang rekke miljøgifter, ifølge en ny rapport fra Miljødirektoratet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På oppdrag fra Miljødepartementet har Norsk institutt for luftforskning (NILU) tatt prøver av støv fra ti norske husstander. Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, sier resultatene av støvprøvene er tankevekkende.

– Analysene viser at støvpartiklene inneholder mange miljøgifter vi jobber aktivt med å bli kvitt fordi de kan ha både miljø- og helseskadelige egenskaper, sier Hambro.

Miljødirektoratet skriver i en pressemelding at det som utgjør en helse- og miljøtrussel, vanligvis er den totale belastningen av miljøgifter fra mange kilder.

Konsulentselskapet COWI har i en annen undersøkelse tatt støvprøver fra et hotell og en møbelbutikk. Der ble det også funnet flere miljøverstinger, sier Hambro. Også i tidligere undersøkelser fra Folkehelseinstituttet er det oppdaget stoffer i husstøv som kan være helseskadelige.

Funnene i rapporten, som presenteres mandag, er en del av Miljødirektoratets screeningprogram som går ut på å lete etter miljøgifter på nye steder. Resultatene brukes blant annet som dokumentasjon i arbeidet for å sikre strengere internasjonale reguleringer.

I husstøvet er det blant annet funnet stoffer som stammer fra personlige pleieprodukter og kosmetikk, noen fra plastprodukter og andre fra stoffer som blant annet brukes i allværsjakker og kjøkkenutstyr.

– Alle disse er verstingstoffer som er eller er på vei til å bli regulert internasjonalt, sier Hambro.

Les også:

Studie: – Husarbeid forlenger livet

Bruk av munnskyllevann

Å være for tynn kan føre til tidligere overgangsalder

Studie: Vikinger kan ha gitt briter spedalskhet – via ekorn

Personvernpolicy