Nesten 33.000 fikk kreft i 2016

Kreftsvulst i hodet til pasient på Radiumhospitalet i Oslo behandles med stråling. Det benyttes spesialtilpasset maske.
Kreftsvulst i hodet til pasient på Radiumhospitalet i Oslo behandles med stråling. Det benyttes spesialtilpasset maske. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det registrert nesten 18.000 nye krefttilfeller blant menn og drøyt 15.000 blant kvinner i Norge. Flere kvinner blir diagnostisert med lungekreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I femårsperioden 2012 til 2016 har antall nye krefttilfeller per 100.000 innbyggere økt med 1,2 prosent for menn og 4,5 prosent for kvinner, sammenlignet med femårsperioden fra 2007 til 2011. Det viser de siste tallene fra Kreftregisteret. Hovedårsaken til økningen er at risikoen for å få kreft øker med alder, og befolkningen i Norge lever stadig lenger. I tillegg øker populasjonen, noe som

De vanligste kreftformene:

Samlet for alle aldersgrupper er dette de vanligste kreftformene blant menn:

  • Prostatakreft
  • Lungekreft
  • Tykktarmskreft
  • Kreft i blære og urinveier

For kvinner er de vanligste kreftformene:

  • Brystkreft
  • Tykktarmskreft
  • Lungekreft
  • Føflekkreft

Kilde: Kreftregisteret

igjen medfører større antall diagnoser.

I fjor ble det registrert 32.827 nye krefttilfeller i Norge, opp fra 32.592 i 2015. 54 prosent var blant menn, mens 46 prosent av tilfellene er hos kvinner.

36 prosent av alle menn og 30 prosent av alle kvinner vil bli diagnostisert med en kreftsykdom før de fyller 75 år.

Tidligere diagnose og bedre behandlingstilbud har ført til at risikoen for å dø av kreft er betraktelig redusert de siste tiårene, og i dag er sju av ti fremdeles i live fem år etter diagnosen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mye billigere å utvikle kreftmedisin enn det man har trodd

Flere kvinner får blærekreft

Kreftformen med størst prosentvis økning denne femårsperioden er føflekkreft.

I tillegg får stadig flere kvinner blærekreft. I fjor fikk 1271 menn og 488 kvinner blærekreft.

– Tradisjonelt har menn blitt rammet i langt større grad enn kvinner, og selv om det er en økning for begge kjønn, er økningen kraftigst for kvinner, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyking er en kjent risikofaktor for blærekreft, og røykevaner kan være en av forklaringene på hvorfor flere kvinner blir diagnostisert med denne kreftformen.

Les saken: – 3200 færre krefttilfeller årlig om alle stumper røyken

– Liker ikke utviklingen

Statistikkene viser også at stadig flere kvinner får lungekreft. Dette skyldes trolig at flere eldre kvinner har røyket.

Det ser imidlertid ut til at antallet menn som blir diagnostisert med lungekreft er på vei ned. Nå er det bare blant de over 70 år hvor lungekreft opptrer hyppigere blant menn enn kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi liker dårlig denne utviklingen. Helst skulle vi sett en utflating og nedgang hos begge kjønn, men foreløpig ser vi ikke noen tegn til det blant kvinner, sier Ursin.

I 2016 fikk 3080 personer i Norge lungekreft. Tall fra Kreftregisteret viser at kvinner har bedre prognoser enn menn når de først rammes. Blant kvinner overlever mer enn én av fem sykdommen sin. Fem års relativ overlevelse for kvinner ligger på 22 prosent, mens for menn er den 16 prosent.

Aktuelt: Kari Grønås har fått ny lungekreft-medisin to ganger

Ursin understreker at lungekreft fortsatt er en svært alvorlig sykdom. Hvert år dør mer enn 2000 mennesker av lungekreft i Norge.

– Derfor bør vi gjøre alt vi kan for å begrense forekomsten av denne dystre sykdommen – og den raskeste og mest effektive måten å få ned lungekreftratene, er dersom enda flere godt voksne røykere klarer å slutte, påpeker Ursin.

Les også: Overlege tror lungekreft kan bli en kronisk sykdom