Meny

Tar i bruk to nye medisiner mot fedme i Norge

Medisin skal være et mer skånsomt alternativ enn for eksempel en fedmeoperasjon.  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Medisin skal være et mer skånsomt alternativ enn for eksempel en fedmeoperasjon.  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Norske pasienter kan få ny medisin i behandlingen mot fedme. 

Legemidlene skal virke dempende på apetitten og også øke følelsen av metthet. Håpet er at det skal hjelpe mennesker i behandling å gå ned i vekt, og også til å holde vekten etter et vekttap, skriver Forskning.no.

Leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Jøran Hjelmesæth, har tidligere tatt til ordet for at medisinene skal brukes i Norge. Nå sier han til Forskning.no at de kommer til ta i bruk legemidlene.

Les også:  – Overvekt og levevaner kan være et betent tema

Bivirkninger 

De to legemidlene heter Saxenda og Mysimba. Sistnevnte har tidligere blitt brukt i mindre doser mot diabetes, og skal gjennomsnittlig gi et vekttap på ca. fem prosent av en persons kroppsvekt.

Det er dog store individuelle forskjeller.

– I godkjenningen av medisinen står det at de som ikke får et vekttap på rundt fem prosent i løpet av de første tre månedene, bør slutte å bruke legemidlet, sier Hjelmesæth til nettstedet.

De nye medisinene er nemlig ikke uten bivirkninger. Begge kan gi kvalme og diare. Mysimba, som er basert på stoffer man bruker ved alkoholavvenning og depresjon, kan også forverre en depresjon.

Les også:  Danske eksperter bekymret over prislapp på fedme

Flere overvektige i Norge 

Tidligere denne måneden publiserte Folkehelseinstituttet en rapport som viser at overvekt og fedme øker blant voksne. Faktisk har så mange som én av fire voksne fedme nå, viser rapporten.

– Overvekt og spesielt fedme er en risikofaktor for sykdommer som blant annet hjerteinfarkt, type 2 diabetes og enkelte kreftsykdommer. Fedme gir også økt risiko for slitasje i hofte og kne. Mange med fedme kjenner seg dessuten stigmatisert, sa overlege Haakon E. Meyer ved Folkehelseinstituttet. 

Jøran Hjelmesæth har tidligere sagt til ABC Nyheter at verken medisiner eller kirurgi alene kan fungere som en enkel løsning på fedmeproblemet.

I 2015 publiserte tidsskriftet The Lancet Diabetes & Endocrinology en kommentar, hvor en gruppe fedmeeksperter fra USA skrev at det var på tide å ta inn over seg at fedme er en kronisk sykdom. 

Les også:  124 millioner barn med fedme

Helse og livsstil
Populært