Verdens synsdag:– Å stumpe røyken kan redde synet ditt

Røykere risikerer å få en rekke øyesykdommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Røykere risikerer å få en rekke øyesykdommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Optikerforbund har fått gjennomført en studie som viser at fire av fem røykere ikke er klar over at røyking er skadelig for synet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny spørreundersøkelse utført av YouGov for Norges Optikerforbund (NOF), viser at de fleste er klar over at røyking gir skadelige følger for lunger, hjerte og blodsirkulasjon.

Til gjengjeld skorter det på kunnskapen når det kommer til synet.

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund. Foto: NOF
Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund. Foto: NOF

– Forklaringen er nok at det informeres mer om andre skadevirkninger av røyking enn skader på synet. De store kampanjene går på lungekreft, hjertesykdommer og skader på huden. Dette er viktig for folk å vite, men synet må ikke glemmes.

Øynene begynner å lide

Øynene er også en del av kroppen, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i NOF i en pressemelding.

Haugo oppfordrer alle røykere til å revurdere livsstilen.

– Røyking skader blodomløpet, og øyet er et av de organene som krever mest blod. Sansecellene vi ser med krever ekstremt mye energi. Når blodgjennomstrømmingen skades, begynner øynene å lide, sakte men sikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Studie: – Røykere bør betale for røykepausene

Økt risiko for grå stær

Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er en sykdom som fører til redusert syn og til syvende og sist varig tap av detaljsynet. En britisk undersøkelse har vist at røykere har inntil fire ganger større risiko enn ikke-røykere for å få AMD.

– AMD skyldes nedbryting av netthinnens sanseceller på grunn av opphopning av avfallsstoffer på netthinnen. Dette fører til inflammasjon og at blodstrømmen og næringen til sansecellene blir forstyrret. Da dør sansecellene du skal se med. Du blir ikke helt blind, men du mister deler av eller hele skarpsynet, sier førsteamanuensis og optiker Helle K. Falkenberg ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

I tillegg til AMD har røykere dobbelt så stor risiko for å få grå stær sammenliknet med ikke-røykere. Grå stær medfører at øyelinsen gulner og blir uklar, og resulterer i redusert kontrastsyn og økt blending.

– De har også dobbel risiko for å få øyebetennelser som regnbuehinnebetennelse eller uveitt. Dette kan gi store plager og sterkt nedsatt syn eller blindhet, sier Falkenberg.

Øyesykdommer røykere har økt risiko for å få:

  • Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), tre til fire ganger høyere risiko
  • Grå stær (katarakt), dobbel risiko
  • Betennelse i vev i øyet (f.eks. uveitt), dobbel risiko
  • Tørre øyne, dobbel risiko
  • Hornhinnetilstander og forsinket sårheling, økt risiko
  • Thyroid-øyesykdommer som kan gi hevelse rundt øynene, dobbeltsyn og utstående øyne (Graves sykdom), to til tre ganger høyere risiko
  • Sykdom i øyets netthinne som følge av diabetes (Diabetes retinopati). Røyking øker risikoen for diabetes, og nær alle med diabetes får denne sykdommen som gir helt eller delvis synstap.
  • Synsskader på foster (skjeling, underutviklet synsnerve), økt risiko. Også høyere risiko for tidlig fødsel, som igjen kan gi barnet diverse synsproblemer.

Kilde: Norges Optikerforbund

Les også:

Flere dør av røyking på verdensbasis

Utdanningsnivå viser seg i store røyke-forskjeller

Her er landene hvor det røykes mest