Meny

Studie: – Økt risiko for føflekkreft hos overvektige menn

Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med at vekta øker. Den gode nyheten er at overvektige som går ned i vekt også blir mindre utsatt for føflekkreft. Foto: scanpix
Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med at vekta øker. Den gode nyheten er at overvektige som går ned i vekt også blir mindre utsatt for føflekkreft. Foto: scanpix
Norske forskere har funnet sammenheng mellom overvekt og føflekkreft hos menn, men ikke hos kvinner.

En ny studie som Kreftregisteret har publisert på sine hjemmesider, viser at overvektige menn har økt risiko for føflekkreft. Den gode nyheten er at for de som går ned i vekt, reduseres risikoen.

Jo Steinehjem. Foto: Privat
Jo Steinehjem. Foto: Privat

– De som gikk ned to kilo eller mer over en tiårsperiode reduserte risikoen sin med over 50 prosent sammenlignet med de som holdt en stabil vekt, forteller postdoktor og førsteforfatter bak studien, Jo Stenehjem, i en pressemelding.

Kvinners solingsvaner spiller inn

Forskerne har kunnet påvise en sammenheng mellom overvekt og føflekkreft hos menn. Til gjengjeld kunne de ikke finne den samme koblingen hos kvinner. Svaret kan være noe så enkelt som solingsvaner hos overvektige versus slanke kvinner.

– Vi tror dette handler om solingsvaner hos disse kvinnene – at de i mindre grad enn både de normalvektige kvinnene og overvektige menn eksponerer seg og kroppen sin ute i sola, sier Stenehjem.

Bildet så derimot annerledes ut dersom forskerne kun så på forekomsten av føflekkreft på de deler av kroppen som eksponeres for sol også utenom ren soling, som for eksempel armene. I de tilfellene hadde også kvinner økt kreftrisiko.

– Overvekt virker altså ikke beskyttende mot føflekkreft blant kvinner. Men mindre soling gjør at de likevel har lavere risiko, sier Stenehjem.
Les også:   Intens sommersoling kan gi føflekkreft

– Enestående i verdenssammenheng

Føflekkreft

  • Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. I 2015 fikk 2001 personer diagnosen. Denne kreftformen diagnostiseres ofte i et tidlig stadium, og dersom man følger med på føflekkene sine, vil mange kunne oppdage forandringer tidlig.
  • Føflekkreft med spredning er imidlertid en alvorlig sykdom som det er vanskelig å behandle, og hvert år dør over 300 personer i Norge av føflekkreft.

Kilde: Kreftregisteret

Studien, som også er publisert i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Cancer, er bygget på på informasjon og oppfølging av over 290.000 personer som deltok i landsomfattende helseundersøkelser fra tidlig på 1970-tallet og fram til 2003.

Underveis har deltakerne svart på spørreskjemaer, samt blitt målt og veid i flere omganger. Frem til 2014 var det omkring 3.000 av deltakerne som hadde utviklet føflekkreft. Jo Stenehjem mener størrelsen og den lange oppfølgingstiden gjør studien enestående i verdenssammenheng:

– I verdenssammenheng er denne studien spesiell fordi vi har fulgt en så stor gruppe over så lang tid, og med uavhengige målinger. Så vidt vi kjenner til, er det også første gang noen har sett sammenhengen mellom vektreduksjon og føflekkreft blant menn, forteller Stenehjem.

Les også:   Så enkelt sjekker du føflekkene dine

Når størrelsen spiller en rolle

I tillegg til vekt, fant forskerne også at høye personer har økt risiko for føflekkreft. Jo Stenehjem forklarer det med at de med stor kropp har flere celler enn de med mindre kropp – og flere celler øker sannsynligheten for at noen av cellene blir til kreftceller.

Føflekker som endrer seg bør alltid undersøkes, fordi det i verste fall kan medføre føflekkreft. Foto: Colourbox.com.
Føflekker som endrer seg bør alltid undersøkes, fordi det i verste fall kan medføre føflekkreft. Foto: Colourbox.com.

Cellene hos store personer opptrer også annerledes på enkelte områder som følge av at immunforsvaret svekkes – som igjen kan gi kan skape et gunstig mikromiljø for kreftutvikling som stimulerer til økt celledeling, mindre grad av naturlig celledød, bedre forutsetninger for svulsten til å danne nye blodårer.

– Våre resultater gir nok en grunn til å forsøke å holde seg normalvektig. Høyden vår får vi jo ikke gjort noe med, men det er mulig å gjøre noe med vekta – og da var det jo særlig gledelig å finne at overvektige menn som går ned i vekt samtidig reduserer risikoen sin for føflekkreft, avslutter Stenehjem.

Les også: 

Kreftforskere snublet over årsak til skallethet

Trening minsker risiko for kreft hos menn

Kreft er ferd med å bli vanligste dødsårsak

Ofte vet ikke pasientene at de har kreft

Helse og livsstil
Populært