124 millioner barn er ekstremt overvektige

Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet ekstremt overvektige barn har økt dramatisk til 124 millioner de siste 40 årene, viser en ny studie. Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ti ganger så mange ekstremt overvektige barn og tenåringer i verden i fjor som i 1975. Det kommer fram i en omfattende global studie, ledet av WHO og Imperial College i London.

Forskerne har gått gjennom over 2.400 undersøkelser som omfatter nærmere 130 millioner barn og tenåringer for å danne seg et bilde over hvordan barnekroppen har endret seg siden midten av 1970-tallet.

På bakgrunn av dette anslår studien, som er gjengitt i siste utgave av legetidsskriftet The Lancet , at det nå er 124 millioner ekstremt overvektige barn i verden. Ytterligere 123 millioner barn havner i kategorien overvektig.

Les også: Flertallet av voksne nordmenn veier for mye

Flest gutter

74 millioner gutter i alderen 5 til 19 år var i fjor ekstremt overvektige, mot 6 millioner på midten av 1970-tallet. Antallet ekstremt overvektige jenter økte fra 5 millioner til 50 millioner, viser undersøkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Nauru, Cookøyene og Palau er nå en av tre barn og unge ekstremt overvektige. I enkelte land i Midtøsten, Nord-Afrika, Karibia og i USA er hvert femte barn ekstremt overvektig, med den store risiko for helseplager dette medfører.

Les også: Nå er en tredjedel av verdens befolkning overvektige

Usunn mat

I rike land har økningen i antallet ekstremt overvektige stagnert de siste årene, mens den øker i land med raskt voksende økonomi som Kina og India.

– Disse forurolige tendensene reflekterer virkningen i markedsføringen av mat og retningslinjer verden over, hvor sunn mat er for dyrt for familier og samfunn med lav inntekt, sier en av forskerne bak rapporten, Majid Ezzati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ezzati ber land øke beskatningen av usunn mat og mat med høyt sukkerinnhold, særlig med tanke på barn. WHOs ekspert innenfor kronisk sykdom, Fiona Bull, mener imidlertid at barn må bruke mindre tid foran skjermer og mer tid i aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Overvekt og levevaner kan være et betent tema

Global helsekrise

– Tallene viser at ekstrem og generell overvekt er en global helsekrise i dag, og den kan bli verre i årene som kommer med mindre vi går drastisk til verks, sier Bull.

Dersom utviklingen fortsetter, vil antallet ekstremt overvektige barn i verden om fem år passere antallet barn som er feil- eller underernært.

117 gutter og 75 millioner jenter var i fjor undervektige, men andelen har vært fallende de fleste steder i verden siden rundt 2000, med unntak av det sørøstlige Asia og i deler av Afrika.

Les også: Fortsatt overvekt av kvinner i deltidsstillinger