- Det er veldig negativt for fruktbarheten

Høy BMI kan være veldig negativt for bruktbarheten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Høy BMI kan være veldig negativt for bruktbarheten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Overvektige sliter med å bli gravide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvekt og fedme kan blant annet føre til hjerte- og karsykdommer, men også andre mer ukjente helseutfordringer. Mange norske kvinner som veier for mye, sliter med å bli gravide, skriver KK.no.

– I tråd med at befolkningen blir stadig tyngre, har vi også flere og flere pasienter med høy BMI og mange av kvinnene som kommer til oss er overvektige, sier gynekolog Hildegunn Stoum ved prøverørsklinikken Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim.

Les også: Én av fire voksne har fedme

Ifølge Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, er det påvist en klar sammenheng mellom BMI og fertilitet.

– Vi vet at høy BMI er veldig negativt for fruktbarheten, det er en godt etablert sannhet, sier Fedorcasak. Han skrev doktorgrad om sammenhengen mellom fertilitet og økt BMI allerede for 13 år siden, og fant da en klar sammenheng. Senere har funnene blitt bekreftet i mange andre studier.

Ifølge han er det først og fremst kvinner med fedme, man mener har vanskeligere for å bli gravide. Hos kvinner med lett og middels overvekt, har man ikke kunnet påvise at det er vanskeligere å bli gravid. Stoum ved Spiren Fertilitetsklinikk mener at det i tillegg er store individuelle forskjeller.

– BMI er egentlig ikke den beste måten å måle det på. Har du en typisk kvinnekropp med ekstra kilo rundt hoftene, trenger det ikke bety så mye. Sitter kiloene rundt midjen og tarmene, er det mer ugunstig, sier hun til magasinet.

Les også: «Aldri bli sterilisert for å glede din partner»

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy