Meny

– Overraskende at høyt blodtrykk kun gir økt risiko for demens hos kvinner

Demens kan ha sammenheng med høyt blodtrykk hos kvinner. Foto: Stockmarked / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner som utvikler høyt blodtrykk i midten av livet har vesentlig høyere risiko for å utvikle demens, ifølge en ny studie.

En ny amerikansk studie viser at kvinner som utvikler høyt blodtrykk i 40-årene har 73 prosent høyere risiko for å utvikle demens.

Studien ble publisert i det medisinske tidsskriftet Neurology torsdag forrige uke.

En av Norges fremste demensforskere, professor i nevrologi ved UiO Tormod Fladby, har lest studien:

Det mest overraskende her er at risikoen ikke blir funnet for menn, men kun for kvinner. Tidligere studier har vist at lignende risiko også gjelder for menn, sier han til ABC Nyheter.

Tormod Fladby er professor i nevrologi.

Forskningsdirektør i Alzheimers Society, Doug Brown, mener også resultatene er overraskende:

– Tidligere forskning har vist sammenheng mellom blodtrykk og risiko for å utvikle demens hos begge kjønn. At denne studien viser at risikoen bare er høyere for kvinner, er overraskende, sier han til den britiske avisen Daily Mail.

Fladby mener det kan være flere årsaker til at denne studien ikke har funnet at en lignende risiko gjelder for menn.

– Det kan for eksempel være relatert til mer effektiv behandling. Det er likevel usikkert hvorfor det skulle være kjønnsforskjeller. Funnene bør søkes reprodusert, og det bør kartlegges om det er behandlingsrelaterte forskjeller eller andre kjønnsspesifikke forskjeller som er årsaken.

Fulgte deltagerne over tid

Forskerteamet ved ved Kaiser Permanente-instituttet i California fulgte 7.238 personer fra midten av 1960-tallet da de var i begynnelsen av 30-årene, fram til slutten av 90-tallet. Forskerne sjekket blodtrykket til deltagerne i begynnelsen av studien, og igjen da de kom i midten av 40-årene.

Omlag 14 prosent av de kvinnelige deltagerne og 31 prosent av de mannlige deltagerne hadde høyt blodtrykk i 30-årene. Da deltagerne ble fulgt opp i 40-årene hadde 18 prosent av de kvinnelige deltagerne utviklet høyt blodtrykk, mens andelen menn hadde falt.

Forskerteamet fulgte deltagerne i 15 år til for å se hvem som utviklet demens.

Aktuelt: Norsk studie: – Demente kjeder seg på sykehjem

– Må forstå sammenheng

Funnene viser at kvinner som utviklet høyt blodtrykk i 40-årene, hadde 73 prosent høyere risiko for å utvikle demens, selv da forskerne hadde tatt andre risikofaktorer i betraktning, som røyking, diabetes og overvekt.

– Høyt blodtrykk hos middelaldrende er en kjent risikofaktor for demens. Disse resultatene kan hjelpe oss med å forstå når sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demens oppstår, samt hvordan endringer i blodtrykket påvirker risiko for demens. Resultatene kan også hjelpe oss med å forstå forskjellene på risikofaktorer for menn og kvinner, sier hovedforfatter av studien, Rachel Whitmer, forsker ved Kaiser Permanente-instituttet i California, i en kommentar til studien.

Moren til Mariann har demens: – Ikke mammaen min på samme måte lenger

– Bør forske på kjønnsbestemte forskjeller

Hun forklarer at selv om høyt blodtrykk er mer vanlig hos menn, viser ikke studien at høyt blodtrykk i 30- og 40-årene fører til økt risiko for å utvikle demens for menn.

– Derfor bør vi forske mer på kjønnsbestemte forskjeller når det gjelder hvordan blodtrykket påvirker hjernens aldringsprosess.

Brown i Alzheimers Society mener det er en svakhet ved studien at alle deltagerne bodde i California. Han påpeker også at det har kommet bedre medisiner for å regulere blodtrykk i dag enn på 60-tallet, og at det dermed er usikkert hvor relevant studien er.

Les også:

Ny studie tror kunstig søtning øker risiko for demens og diabetes

Forskning: Mye søvn kan være tegn på økt demensrisiko

Høie vil satse mer på hjernehelse Nærmere å knekke demenskoden
Helse og livsstil
Populært