Bakovervendt livmor kan gjøre vondt

LIVMOR: Vanligvis tipper livmoren fremover mot urinblæren. Ved bakovervendt livmor vipper den bak mot endetarmen.
LIVMOR: Vanligvis tipper livmoren fremover mot urinblæren. Ved bakovervendt livmor vipper den bak mot endetarmen. Foto: COLOURBOX

Det er ikke nødvendig å vite om du har bakovervendt livmor, men det kan føre til smerter ved samleie eller ved innsetting av spiral.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livmor eller uterus er et muskuløst hulorgan hos kvinner, og har som funksjon å huse og ernære fosteret under graviditet.

Organet ligger midt i det lille bekkenet, mellom urinblæren og endetarmen.

– Livmoren ser ut som en lyspære, men den står sjelden rett opp. Ofte bøyer den seg fremover mot blæren, mens hos andre bøyer den seg bakover slik at den blir liggende på endetarmen. Det kaller vi for bakovervendt livmor, sier Ottar Kåre Rekkedal, gynekolog ved Mjøskirurgene i Gjøvik.

Rundt 20 prosent kvinner har bakovervendt livmor.

Les også: Svangerskap utenfor livmor

Bakoverbøyd livmor kan gjøre vondt

Når det gjelder graviditet og fødsel betyr det ikke noe om livmoren er bakoverbøyd.

– Svangerskapet går bra og de med bakoverbøyd livmor har samme frekvens for spontanabort som de med framoverbøyd livmor, opplyser Rekkedal.

Men det å ha bakoverbøyd livmor kan likevel ha noen konsekvenser.

– Når livmoren ligger med bakflaten ned mot skjedeflaten, kan kvinnen bli plaget med støtsmerter under samleie, forteller gynekologen.

Når han gjør ultralyd via skjeden og ser at pasientens livmor ligger bakovervendt, pleier han å informere dem om at det kan føre til smerter under samleie.

– «Er det det som gjør at det er vondt?» Er svaret jeg ofte får da, sier Rekkedal.

Hans beste råd er å skubbe litt på mannen hvis det gjør vondt under samleie, slik at penis ikke dytter rett i livmoren, men i stedet havner litt på skrå.

– Kunnskap om hva dette skyldes, er den beste behandlingen, sier Rekkedal.

Spesialist innen gynekologi, dr. Ottar Kåre Rekkedal. Foto: Einar Aslaksen
Spesialist innen gynekologi, dr. Ottar Kåre Rekkedal. Foto: Einar Aslaksen

Les også: 10 spørsmål og svar om spontanabort

Mer ømfintlig ved menstruasjon

Livmoren er cirka 7–10 centimeter lang, 4–5 centimeter bred og 2–3 centimeter tykk hos kjønnsmodne kvinner, ifølge Store Medisinske Leksikon.

– Siden livmoren er et levende organ, blir man påvirket av at livmoren vokser til og blir mellom 15-20 millimeter tykk. Dette gjør livmoren mer øm gjennom en vanlig syklus, forklarer Rekkedal.

Bruk av hormonell prevensjon kan hjelpe, siden det gir mindre forandringer i livmoren.

– Ved svært kraftig bakoverbøyd livmor, kan den gnikke mot tarmen. Da ser vi at det oppstår en irritasjonstilstand, og det blir rødt og irritert på baksiden av livmoren, sier gynekologen.

Dette kan bety at kvinnen også kan få vondt når hun for eksempel sykler på ujevnt terreng.

– Når livmoren ristes, disser den ned mot bukhinnen, som kan være smertefullt og ubehagelig, forteller Rekkedal.

Les også: Smerter under samleie

Mer smerter ved gynekologiske undersøkelser

Det er ikke nødvendig å vite om du har bakovervendt livmor, men siden forovervendt livmor er det mest vanlige, kan det være mer ubehagelig ved gynekologiske undersøkelser eller ved innsetting av spiral.

– En lege som setter inn spiral, men som ikke ser hvordan livmoren ligger, forventer alltid at livmoren ligger fremover. Det kan være smertefullt for pasienter med bakoverbøyd livmor. Ofte er det mest smertefullt før menstruasjonen, når livmoren er oppsvulmet, opplyser Rekkedal.

Legen bør alltid være oppmerksom når det tas vevsprøve fra livmoren, slik at instrumentene blir ført inn i forhold til hvordan livmoren faktisk ligger.

– Spiralen skal føres inn på rett måte. Hvis legen fester en liten tang på livmorhalsen, går det som oftest bra. Når spiralen sitter på rett plass, fungerer den - uavhengig om du har framoverbøyd eller bakoverbøyd livmor, sier Rekkedal.

Før i tiden ble kvinner operert for bakoverbøyd livmor. Båndene på livmoren ble strammet opp for å forandre vinkelen, men det er det heldigvis slutt på.

– Kunnskap og informasjon er den beste løsningen. Å ha bakoverbøyd livmor er stort sett uproblematisk, påpeker gynekologen.

Les også:

Svie og kløe i underlivet hos kvinner

Bekkeninfeksjon: Symptomer, årsak og behandling

Cyster på eggstokkene - årsaker, symptomer og behandling

Vaginisme, hva er det egentlig?

Slik behandler du underlivssopp

Hva er blæremola?

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært