Han ga menneskeheten herpes
I fem millioner år var menneskeapene uten herpes. Så møtte de syndebukken som ga hele menneskeheten kjønnssykdommen.
Og nei, syndebukken var verken Beatrice eller Karsten du møtte på danskebåt eller Roskildefestivalen. Syndebukken var en menneskeape som spiste sjimpanser for to millioner år siden, skriver Universitetet i Cambridge i en pressemelding.
Parathropus boisei, tidligere kjent som Zinjanthropus, var en menneskeape i det nåværende Tanzania som gikk på to ben, hadde en liten hjerne og et flatt ansikt.
Tett kontakt
Trolig fikk Parathropus boisei herpesviruset etter å ha spist kjøtt fra smittede sjimpanser. Deretter har arten smittet vår stamfar, Homo erectus, gjennom tett kontakt omkring vannkilder lik Lake Turkana i Kenya.
Det ga herpesviruset HSV-2 rik anledning til å hoppe fra en art til en annen, for eksempel gjennom inntak av føde eller gjennom paring - muligens begge deler, mener forskerne.
– Herpes smitter alt fra mennesker til koraller, og hver art har sine egne spesifikke utgaver av viruset. For at viruset skal kunne hoppe over artsbarrierene, trenger de en heldig genetisk mutasjon i tillegg til utveksling av væske, sier hovedforfatter bak studien, Charlotte Houldcroft, virolog ved Universitetet i Cambridge.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenGir blemmer og sår
Herpes er virus som forårsaker blemmer og sår på lepper og i underlivet og som ofte er kronisk og kan komme tilbake mange ganger. To typer av viruset er identifisert; HSV-1 og HSV-2. HSV-1 er vanligst ved munnsår. HSV-2 er vanligst ved genital herpes, men genital infeksjon med HSV-1 sees i økende grad.
Les også: 90 prosent av smittete personer er ikke klar over at de har herpes
I Norge regner man med at cirka 30 prosent av alle 30 åringer er smittet med HSV-2 og mer enn 80 prosent er smittet av HSV-1.
Forekomsten av herpes øker årlig både i Norge og på verdensbasis, og er idag en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i den industrialiserte verden.