Studie: – IBS-pasienter kan bli bedre ved å tilpasse diett etter blodprøver

Mange nordmenn er plaget av irritabel tarmsyndrom.
Mange nordmenn er plaget av irritabel tarmsyndrom. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny amerikansk studie antyder at det kan være lurt for IBS-pasienter å følge en diett basert på blodprøveresultater. Norsk forsker er ikke imponert over studien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irritabel tarm (IBS) er en av de vanligste årsakene til mageproblemer blant nordmenn. Trolig har så mange som én av ti nordmenn IBS. Diagnosen stilles ofte ved at leger eliminerer andre sykdommer som kan forårsake mageplagene, som for eksempel Cøliaki.

Vanlige symptomer på IBS er smerter, luftplager, kvalme, forstoppelse og diare.

Mange som har IBS opplever at de blir verre av enkelte mattyper, og flere eksperter oppfordrer de som har IBS til å teste ut Foodmap-dietten.

Dette er imidlertid en diett som krever mye prøving og feiling, og som kan være vanskelig å følge i en hektisk hverdag.

Les også: – Magetrøbbel kan gjøre oss deprimerte

Ble bedre av å følge blodprøve-diett

Forskere ved Yale University i USA står nå bak en liten studie som antyder at pasienter med irritabel tarm (IBS) kan bli bedre ved å ta en blodprøve for matintoleranse og tilpasse diettten sin etter resultatene, skriver Forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble først publisert i tidsskrifte t BMJ Open Gastroenterology.

58 deltagere med påvist IBS tok blodprøvene. Halvparten fikk en liste over hvilke matvarer de burde unngå, mens resten fikk en tilsvarende liste som fortalte at de kunne spise matvarer som blodprøvene viste at de ikke tålte.

Verken IBS-pasientene eller forskerne visste hvem som fulgte riktig liste.

Det viste seg at begge gruppene opplevde å bli bedre etter å fulgt listene de fikk utdelt, men det er i seg selv ikke så oppsiktsvekkende - ifølge forskning.no er det godt dokumentert at placeboeffekten ofte er stor for pasienter med IBS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen som fulgte listen over matvarer som de ikke tålte, hadde imidlertid færre mageplager enn den andre gruppen. Forskerne gjorde oppfølgingstester etter åtte uker, og gruppen som fulgte riktig liste hadde fremdeles færre mageproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – IBS kan lett forveksles med andre sykdommer

Norsk forsker: – Langt frem

Forskerne ved Yale University mener resultatene viser at det kan være fornuftig å lage en diettplan for IBS-pasienter basert på blodprøver i stedet for å anbefale dem å følge en streng Foodmap-diett.

Professor Per Farup ved NTNU forsker på IBS. Han er ikke imponert over studien.

– Jeg tror det er langt frem før man kan ta en blodprøve og gi råd om diett som skal hjelpe alle pasienter med IBS, uavhengig av om de har matintoleranse eller ikke, skriver Farup til forskning.no.

Han mener også studien har utelatt å stille pasientene flere interessante spørsmål, som om det var samsvar mellom matintoleranse og testene.

Farup mener dessuten resultatene kan antyde at IBS kan ha sammenheng med mekanismer i immunforsvaret, men påpeker at dette heller ikke er ukjent. En blodprøve for matintoleranse viser nemlig at immunforsvaret overreagerer på mattypen og at man kan være intolerant.

Les også:

IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

Slik lever du med IBS