Vekket bevisstheten hos hjerneskadet mann etter 15 år

<p>Forskerne har sendt strømimpulser til vagusnerven for å forsøke å øke mannens bevissthet.</p>
Forskerne har sendt strømimpulser til vagusnerven for å forsøke å øke mannens bevissthet.

Ved hjelp av strøm klarte forskere å øke bevisstheten til en hjerneskadet mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 35 år gamle mannen var involvert i en bilulykke for 15 år siden og har vært i en såkalt vegetativ tilstand siden, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Vegetativ tilstand er en tilstand hos en pasient med alvorlig hjerneskade, hvor koma har utviklet seg til en tilstand av våkenhet uten sporbar selvbevissthet, ifølge Store Medisinske Leksikon.

Da franske forskere opererte inn en stimulator i mannens bryst, som sendte elektriske impulser til vargusnerven, så de at 35-åringen fikk økt oppmerksomhet.

Denne nerven forbinder hjernen og andre store organer i kroppen.

Forskerne så også at mannen fikk økt bevegelighet og hjerneaktivitet etter én måned med behandling. Ifølge den danske avisen Politiken.dk skal mannen ha begynt å reagere på enkle kommandoer han ikke hadde respondert på tidligere.

Hans mor sier til avisen at sønnen også klarte å holde seg våken lenger.

Aktuelt: Høie innfører ny ordning for dødssyke pasienter

Usikre på effekten

Mannen har imidlertid langt ifra blitt frisk, og Tom Manly, ekspert i hjernevitenskap ved Universitetet i Cambridge, advarer mot at forbedringene i mannens tilstand kan være forbigående.

Vladimir Litvak, foreleser ved The University College London Institute of Neurology, kaller forskningen en interessant ny ledetråd, men anbefaler å være varsomme med å tolke resultatene før man har hatt lignende reaksjoner hos flere pasienter.

Les også: Treåring i koma - mor og stefar siktet for vold

Gir håp

Johan Stender, lege og forsker ved institutt for nevrologi ved Københavns Universitet, mener likevel at studien gir grunnlag for håp.

– Det er dramatisk det de har lykkes med her. Man skulle tro at hjernen var slukket etter så lang tid, at det ikke var mer å gjøre. Det gir et håp om at man kan bringe han videre opp til høyere bevissthet, sier han til Videnskab.dk.

Les også: Vegetative pasienter kan være ved bevissthet

Personvernpolicy