Åpen for alle - alltid

Forbrukerombudet varsler tilsyn med alternative behandlere

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerombudet varsler økt tilsyn og vil slå ned på reklame som påstår at alternativ behandling har effekt mot konkrete sykdommer. Slik reklame er ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er strenge regler for markedsføring av alternativ behandling, og tidligere har tilsyn vist at mange utøvere ikke følger reglene, skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

Ombudet opplever at utøverne av alternativ behandling er en sammensatt gruppe, med stor variasjon i seriøsitet, kunnskap om regelverket og vilje til å følge dette.

Nylig er det utarbeidet en ny veileder for bransjen, hvor det blant annet understrekes at alternative behandlere ikke har lov til å behandle – eller markedsføre at de behandler – alvorlig sykdom som kreft. Forbrukerne oppfordres til å gjøre grundige egne undersøkelser.

– Alternativ behandling bør aldri erstatte medisinsk hjelp og anbefalt behandling fra offentlig helsetjeneste. Dersom du likevel vurderer å benytte alternativ behandling, bør du snakke med legen din først, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Aktuelt:

Nordmenn frykter kreft og Alzheimer mest

Disse testene kan diagnostisere demens og Alzheimers