Studie: – Det er aldri for sent å trene

<p>Illustrasjonsfoto: Colourbox</p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hvis du er i dårlig form kan du, ved å bedre formen din, ha samme risiko for slag som de som alltid har vært i god form, slår fersk studie fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Middelaldrende menn som bedret sin fysiske form, har samme risiko for hjerneslag som de som alltid har vært i god fysisk form. Det viser en ny, norsk studie som doktorgradsstipendiat Erik Prestgaard ved Oslo Universitetssykehus presenterte under kardiologiskonferansen ESC i Barcelona, skriver Dagens Medisin.

Det er tidligere vist at måling av fysisk form ved en enkelt test forutsier risiko for hjerte- og karsykdom, men man har ikke visst hvordan endring av fysisk form over en gitt periode påvirker slagrisiko.

De norske forskerne målte fysisk form ved bruk av ergometersykkel med syv års mellomrom og fulgte mennene i 28 år. I tillegg undersøkte de variabler som blodtrykk, kolesterol og røykevaner. Resultatene viser at 35 prosent av deltakerne økte sin fysiske form, mens 65 prosent reduserte sin aldersjusterte fysiske form. 177 menn, 13 prosent av deltakerne, fikk slag i løpet av oppfølgingsperioden.

– Vi fant at de som økte mest i fysisk form, uavhengig om man var i dårlig form eller i toppsjiktet da man startet, hadde halvparten så stor risiko for å få hjerneslag sammenlignet med det som tapte seg mest, sier forskeren.

Prestgaard sier funnene er viktige fordi det viser at selv moderat økning i fysisk form hos middelaldrende menn har stor helsegevinst.
– Hvis du er i dårlig form kan du, ved å bedre formen din, ha samme risiko for slag som de som alltid har vært i god form. Det er altså aldri for sent å begynne å trene når det gjelder risiko for hjerneslag, oppsummerer Prestgaard.

Les også:

Ny slankesprøyte kan gi 8 kilo i vekttap

- Mange forstår ikke at de må spise mer

Barn blir ikke friskere av å ha dyr

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy