Lar du dette ødelegge nattesøvnen?

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Desto flere episoder du ser av en TV-serie før du legger deg, desto dårligere sover du, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en ny amerikansk undersøkelse fråtser unge voksne når de ser på TV. Og svært mange har høyere risiko for å sove dårlig, skriver NRK.no.

Over 420 unge voksne mellom 18 og 25 år svarte på spørsmål om hvor mye de så på TV, hvor godt de sov og hvor slitne de var på dagtid. Svarene viste at hver deltaker i studien brukte drøyt tre timer på å se en serie når de først satt seg ned med den.

– Vi fant at desto oftere unge mennesker fråtset i TV-titting, desto høyere var deres kognitive årvåkenhet før de skulle sove, sier forsker Liese Exelmans ved Katholieke Universiteit Leuven i Belgia i en pressemelding.

Med andre ord, jo oftere deltakerne unte seg et seriemaraton, jo dårligere sov de.

Den norske søvnforskeren Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen tror svaret er så enkelt som at flere episoder etter hverandre gjør at sengetiden forskyves.

– I tillegg gjør spennende episoder innsovningen vanskelig. Vi vet jo at mange, spesielt unge, ser serier til langt på natt. Og det kan være vanskelig å skru av, når det er på det mest spennende, sier Bjorvatn til NRK, og minner om at det viktigste er å passe på å legge seg til rett tid, og å opprettholde så jevn døgnrytme som mulig.

Les også:

Søvnekspert går bort fra myten om åtte timers søvn

Hvor mange timer søvn trenger du?

Studie: Dårlig søvn kan føre til astma

Personvernpolicy