400.000 nordmenn kjenner på høstdepresjon

Foto: Colourbox.com.
Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange som 400.000 nordmenn kjenner på høstdepresjonen. Slik kan du overkomme tungsinnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren går mot en slutt, og det er fort gjort å bli litt nedstemt i høstmørket, skriver KK.no.

– Det er vanligere å kjenne på melankolien på høsten og i mørkeperioden enn ellers i året. Så mange som 400.000 nordmenn kjenner på høstdepresjonen, sier mentaltrener og KKs livsstilscoach Christine Otterstad.

Dagene blir kortere, det blir mørkere og vi tilbringer ikke like mye tid ute i sol og frisk luft. Når det er sagt, tror Otterstad også at våre egen innstilling til årstiden kan ha mye å si for hvordan vår sinnsstemning blir.

Les også: Lar du dette ødelegge nattesøvnen?

– Jeg tror også det i stor grad er forventningene om at «nå blir det mørkt og trist» som kan få oss nedfor. Vi forventer at dette blir tung, da er det veldig ofte at dette blir selvoppfyllende, forklarer hun til KK.no.

Symptomer på depresjon er nedstemt humør, søvnvansker, apetittendringer, lavt energinivå, manglende motivasjon, irritabilitet, følelse av mislykkethet og manglende håp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Det er aldri for sent å trene

Så hvordan overkommer vi tungsinnet? Mangel på sol og d-vitamin kan man kompenserer for med lyslamper og vitamintilskudd. Det er også nyttig å trene og komme seg ut i frisk luft. Samtidig må du jobbe med din egen innstilling, mener Otterstad.

- Tenk deg opp istedenfor å tenke deg ned. Legg til rette for at du skal ha en koselig høst ved å tenne lys, treffe venner, se fine filmer og så videre, anbefaler coachen.

Les også:

– Mange menn er deprimerte uten at de er klar over det

Forskere ser forbindelse mellom prokrastinering og depresjon

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no